POLITIČKE I ZAKONSKE: Merkel najavila konzekvence zbog slučaja Amri

Angela Merkel se zahvalila talijanskoj policiji u slučaju Anisa Amrija koji je ubijen u okršaju s karabinjerima u Milanu. Kancelarka je istovremeno najavila kako se istrage u slučaju napada u Berlinu nastavljaju.

“Upućujemo veliko hvala talijanskoj policiji i ostalim snagama sigurnosti i pravosuđa za najtješnju moguću suradnju u ovom slučaju”, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu, održanoj povodom slučaja Anisa Amrija, osumnjičenog za napad u Berlinu od 19.12.2016., a koji je ubijen u Milanu tijekom okršaja s talijanskim policajcima. Merkel je istovremeno istaknula i suradnju s drugim europskim i međunarodnim partnerima te je naglasila da se istrage u slučaju napada u Berlinu nastavljaju i s tim u svezi poručila: “Ukoliko postoje pomagači ili pomagači pomagača, izvest ćemo ih pred lice pravde.”

Političke i zakonske konzekvence

Njemačka kancelarka je istovremeno najavila brzu provjeru svih aspekata terorističkog napada u Berlinu. Dodala je kako slučaj navodnog terorista Anisa Amrija prati niz pitanja – ne samo pitanja koja se tiču napada u Berlinu, već i pitanja o njegovom boravku u Njemačkoj od srpnja 2015. godine.

“Sad ćemo pojačano provjeriti u kolikoj mjeri moramo izvršiti promjene po pitanju poduzimanja državnih mjera”, kazala je Merkel i poručila da je ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maizierea i ministra pravosuđa Heika Maasa zamolila da analiziraju svaki aspekt tog slučaja i “što je moguće prije” predstave rezultate te analize. Na osnovu tih rezultata bi zatim mogle biti povučene političke i zakonske konzekvence, dodala je kancelarka i istaknula da je “opasnost od terorizma i dalje prisutna”.

Merkel: ubrzati izgone iz Njemačke

22-godišnji Anis Amri je nakon ulaska u Njemačku prošle godine nadziran od strane njemačkih vlasti te je tretiran kao “islamistička opasnost”. Planirani izgon tog Tunišana nije uspio, između ostalog zbog dokumenata koji su nedostajali. Poučena tim iskustvo, Angela Merkel je na današnjoj konferenciji za novinare u Berlinu zatražila uvođenje bržih postupaka izgona u Tunis, pojasnivši da je telefonirala s predsjednikom Tunisa Essebsijem. Merkel je još kazala da će Njemačka sve moguće učiniti da “naša država bude jaka država” i poručila: “Naša demokracija, naša pravna država, naše vrijednosti, naša humanost: to je protumodel svijetu terorizma koji je ispunjen mržnjom.”

 

 

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

Komentiraj