CNN: Boban Simeonović bio Amrijev guru

Američka televizija CNN objavila je da posjeduje 345 strana dokumenata njemačkih istražitelja koji se bave napadom kamionom islamiste Anisa Amrija na Božićni vašar u Berlinu u kojem je u ponedeljak ubijeno 12 i ranjeno više od 50 ljudi, a u kojima je ‘srpski konvertit’ u islam Boban Simeonović (36) označen kao “Amrijev guru”.

Navodi se da je Tunišanin Amri, kojeg je nakon tri dana skrivanja po Evropi juče u Milanu ubila italijanska policija, bio dio mreže za regrutovanje u redove Islamske države koja se razvila oko radikalnog vjerskog propovjednika Abu Vale, porijeklom iz Al Tamima u Iraku.

Simeonović se želio priključiti DAIŠ-u

“Još jedna vodeća figura u mreži Abu Vale bio je Boban Simeonović, 36-godišnji njemački državljanin srpskog porijekla iz Dortmunda, koji je bio guru Amriju i imao reputaciju fanatika čak i u ovim radikalnim krugovima”, navodi CNN.

Navodi se da u dokumentima stoji da je Simeonović sljedbenicima u Njemačkoj naglašavao da je u toj zemlji “ratno stanje” i da su napadi neophodni. I Abu Vala i Simeonović su uhapšeni u novembru zajedno sa još tri vodeća pripadnika mreže i svi su optuženi za terorizam.

CNN prenosi i saznanje njemačkih istražitelja da je Simeonović, kada se Amri krajem 2015. spremao za put kako bi se pridružio Islamskoj državi, vodio njega i druge potencijalne džihadiste na duga pješačenja sa rancima na leđima kako bi bili u formi. Navodi se da je Simeonović pokušao da uz pomoć svojih kontakata u džamiji u Hildelshajmu sredi Amriju da napusti Njemačku, ali da nije poznato zašto on nije otputovao.

Islamska država objavila je juče snimak na kojem se terorista Amri zaklinje na vjernost lideru Islamske države Abu Bakiru al Bagdadiju. Na snimku se vidi kako Amri stojeći na pješačkom mostu u Berlinu sa slušalicama na ušima mobilnim telefonom snima sebe kako izgovara zakletvu na vjernost Bagdadiju, prenosi Bild.

Na Amrijevom selfie snimku se takođe čuje kako najavljuje svoj napad i kaže da želi da umre kao “mučenik”.

Uhapšene tri osobe

Tunis je uhapsio nećaka osumnjičenog za napad kamionom u Berlinu Anisa Amrija i još dvojicu osumnjičenih povezanih sa napadačem, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tunisa.

U saopštenju se navodi da su trojica osumnjičenih bili članovi “terorističke ćelije povezane teroristom Amrijem, koji je odgovoran za napad u Berlinu”.

Njemačka traga i za mogućim saučesnicima osumnjičenog napadača Amrija, dan nakon što je on ubijen u sukobu sa italijanskom policijom u Milanu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj