PONOVILA RANIJE TVRDNJE! Grabar-Kitarović: Hrvati u BiH osjećaju se neravnopravnim i nesigurnim

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da BiH nema bez Hrvata, koji se sada osjećaju zakinutim i neravnopravnim, a u Federaciji BiH i nesigurnim, zbog čega sumnjaju u vlastitu budućnost u toj zemlji.

“Kao supotpisnik Dejtonskog sporazuma, Hrvatska je garant mira u BiH, gdje živi i hrvatski narod, kojem moramo obezbijediti ravnopravan položaj. Svim narodima u BiH želim mir i prosperitet, želim da BiH postane članica EU i NATO, jer u tome vidim trajno rješenje svih pitanja koja muče tu zemlju i uopšte jugoistok Evrope”, rekla je Kitarovićeva za “Večernji list”.

Ona je dodala da joj je “zaista stalo do BiH”, s obzirom da je riječ o susjednoj i prijateljskoj državi, s kojom Hrvatska dijeli više od 1.000 kilometara granice, i čije bezbjednosno stanje direktno utiče na Hrvatsku. Kitarovićeva je rekla da u BiH treba razlikovati islam kao religiju mira i poštivanja vrijednosti koje i hrišćanstvo poštuje, od onih ekstremista koje nastoje da izobliče, iskoriste i izmanipulišu migrantske talase i islam kao takav.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj