RAZGOVORI U BEČU: Uskoro sastanak svjetskih sila o iranskom nuklearnom sporazumu!

Komisija za nadzor iranskoga nuklearnog sporazuma sastat će se sa svjetskim silama 10. januara u Beču kako bi saslušali žalbe Teherana oko američke obnove sankcija.

Sastanak je sazvan na inicijativu predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku Federice Mogherini, koja koordinira provedbu nuklearnog sporazuma za zemlje koje su ga potpisale – Iran, SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka i Rusija.

– Na sastanku će se razmotriti provedba sporazuma i razgovarati o pitanju postavljenom u pismu (iranskog) ministra vanjskih poslova Zarifa koje je (Mogherini) poslano 16. decembra – stoji u kratkoj izjavi EU-a.

Zvaničnici će se sastati deset dana prije inauguracije Donalda Trumpa, koji je obećao da će prekinuti nuklearni sporazum kad kao predsjednik stupi na dužnost, javlja politikaplus.

Mohammad Javad Zarif je formalno zatražio sastanak nakon što je Washington 2. decembra produžio zakon o sankcijama Iranu – kojim se uglavnom traži ograničenje iranske trgovine naftom i plinom – tijekom još jednog desetljeća.

Iako je dobio većinsku potporu američkoga Kongresa, predsjednik Barack Obama tvrdi da je to zakon uglavnom simboličan budući da se njegove mjere neće primjenjivati sve dok je nuklearni sporazum na snazi.

Druga je zabrinutost Irana rasprostranjeno nezadovoljstvo da nuklearni sporazum nije proizveo mnoge od očekivanih koristi zbog nevoljkosti međunarodnih banaka da posluju u toj zemlji.

Zarif bi mogao iskoristiti sastanak da izrazi zabrinutost zbog toga što stotine evropskih kompanija očajnički žele nastaviti trgovinu s Iranom.

Razlog tome je što Washington još uvijek ima velik broj nenuklearnih sankcija kako bi spriječio da bilo ko posluje s dugim popisom Iranaca za koje se smatra da su povezani s terorizmom, kršenjem ljudskih prava ili iranskim balističkim programom.

 

(Global CIR)

Komentiraj