REAKCIJE NA REZOLUCIJU! Evo šta su kazali UN, State Department, Natanjahu i EU

Izraelski premijer Benjamin Natenjahu izjavio je večeras da se ta zemlja neće pridržavati uslova usvojene rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, kojom se zahtjeva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, nazvavši je “sramotnom anti – izraelskom rezolucijom UN”.

Natenjahu je u saopštenju naveo da je administracija Baraka Obame ne samo omanula u zaštiti Izraela od bande UN, već da je “u dosluhu sa njima iza scene”, prenio je Rojters.

– Izrael se raduje budućoj saradnji sa novoizabranim predsjednikom Donaldom Trampom i svim našim prijateljima u Kongresu, Republikancima, koja će negirati štetne učinke ove apsurdne rezolucije – naveo je izraelski premijer.

S druge strane, Bijela kuća je svoju odluku da se uzdrži od glasanja na sjednici VS UN-a pravdala time da brzo širenje naselja predstavlja rizik za rješavanje pitanja odnosa dvije zemlje.

Kerry: Ne slažemo se sa cijelom rezolucijom

Državni sekretar SAD Džon Keri saopštio je da se SAD ne slažu sa svakim članom rezolucije, ali da ona predstavlja mjeru UN-a, te da ona s pravom osuđuje nasilje i poziva obje strane da preuzmu konstruktivne korake koji bi preokrenuli trenutne trendove i unaprijedili izglede za rešavanje pitanja dve zemlje.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozdravio je večeras usvajanje rezolucije, saopštio je njegov portparol i dodao da je Ki Mun poručio da je to prilika “da se lideri Palestine i Izraela ohrabre da rade sa medjunarodnom zajednicom na stvaranju pogodnog okruženja za povratak pregovaračkom procesu”.

 

Erekat: Ovo je dan pobede za međunarodno pravo

Šef palestinskih pregovarača Saeb Erekat izjavio je večeras da je usvajanje rezolucije u SB UN “dan pobede” za međunarodno pravo.

– Ovo je dan pobjede za međunarodno pravo, pobjeda za međunarodni jezik i pregovaranje i potpuno odbacivanje snaga ekstremista u Izraelu – rekao je Erekat agenciji Rojters.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica je usvajanjem rezolucije poručila narodu Izraela da “put do bezbjednosti i mira nije okupacija, već uspostavljanje palestinske države koja će postojati odmah pored Izraela”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj