REKLI SU NAM DA ĆE ASSAD OTIĆI DO BOŽIĆA, ALI NE I KOJEG! Bivši ambasador tvrdi da britanska diplomatija širi laži o ratu u Siriji!

Bivši britanski ambasador u Siriji Piter Ford optužio je Fpregin office (Forin ofis) za širenje laži o ratu u Siriji, istakavši da je britanska politika samo pogoršala situaciju u toj zemlji.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo spoljnih poslova Britanije, na čelu sa Borisom DŽonsonom i Filipom Hamondom prije njega, “neprestano je činilo pogrešne korake”, pa i sada pogrešno tvrde da predsjednik Bašar al Asad ne može da kontroliše tu zemlju, a očigledno je da je on na dobrom putu da to i učini.

Ford, koji je bio britanski ambasador u Siriji od 1999. godine do 2003. godine, tvrdi da je Britanija pogrešno shvatila i protumačila situaciju u Siriji od početka sukoba.

– Britanski Forin ofis, kojem sam i ja nekad pripadao, pogrešno je postupao u Siriji od samog početka. Na početku su nam rekli da je neizbježan pad Asada, da će sa vlasti otići do Božića, ali nisu rekli koje godine, tako da bi to još moglo biti tačno – kaže Ford za britanski “Indipendent”.

On je naglasio da im je isto tako rečeno da opozicijom u Siriji dominiraju umjerene struje.

– To se pokazalo kao netačno i sada nam govore novu laž, a to je da Asad ne može da kontroliše ostatak zemlje, a on je na putu da im pokaže suprotno – navodi Ford.

Ford smatra da je na početku sukoba u Siriji Britanija trebalo da krene sa svim raspoloživim sredstvima, pa i da pošalje svoje snage u borbu ili da se uzdrži od podsticanja opozicije u kampanju koja je unaprijed osuđena na propast.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj