TERORIZAM KAO POKLON DESNIM POPULISTIMA! Farage: Poslije berlinskog napada ukinuti slobodu kretanja, ‘Šengen’ je sigurnosna prijetnja!

Britanac Najdžel Faraž zatražio je večeras da EU precrta slobodu kretanja nakon što je osumnjičeni za berlinski napad uspIo da pobjegne iz Njemačke. Bivši vođa britanske radikalne stranke, UK Independens Parti (UKIP), objavio je na Tviteru:

 

– Ako je muškarac koji je upucan u Milanu berlinski ubica, to znači da je Šengenski prostor rizik za javnu bezbjednost. Mora biti uklonjen.

Osumnjičeni Anis Amri, kojeg je ranije danas ubila policija u Milanu, nađen je mrtav s kartom za voz od Francuske za Italiju. Iako je protekle sedmice bio najtraženiji čovjek u Evropi, čini se da je 24-godišnji Tunišanin uspeo da prijeđe dvije međunarodne granice bez zaustavljanja, prenosi Index.hr.

Šengen inače dopušta putovanje bez pasoša između većine zemalja članica EU. Ujedinjeno Kraljevstvo nije dio ovog sporazuma. Marin Le Pen, iz desničarske francuske stranke Nacionalni front, poznata po snažnim anti-migrantskim stavovima, takođe je tražila da se ukine sloboda kretanja, prenosi Sky News .

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Komentiraj