(FOTO/VIDEO) DETALJNA ISTRAGA! Rusija: Nema preživjelih u padu aviona Ministarstva odbrane

Rusko ministarstvo odbrane saopćio je da su, prema najnovijim podacima, u avionu “Tu-154” koji se jutros srušio u Crno more nedugo nakon polijetanja iz Sočija prema Siriji bile 93 osobe i da niko nije preživio.

Glasnogovornik tog ministarstva generalmajor Igor Konašenkov saopćio je danas da je ono uputilo četiri broda, pet helikoptera i dronove na mjesto pada aviona, prenosi TASS, čiji je izvor naveo da su do sada pronađena četiri tijela. Prethodno je javljeno da su pored tijela jedne od žrtava pronađeni i dokumenti novinara ruskog “Kanala 1”.

Spasilačke ekipe locirale su ostatke letjelice na oko 1,5 kilometara od obale, na dubini od 50 do 70 metara. Avion je nestao s radara u pet sati i 40 minuta po moskovskom vremenu nedugo poslije polijetanja iz Sočija. Rusko ministarstvo odbrane objavilo je listu putnika i navelo da je u letjelici bilo 65 članova zvaničnog vojnog hora ruskih oružanih snaga “Ansambl Aleksandrov” koji su krenuli u rusku bazu Hmeimin gde je trebalo da učestvuju u proslavi Nove godine, kao i izvršna direktorica humanitarnog fonda “Poštena pomoć” Jelisaveta Glinka.

Nekadašnji član hora odaje počast poginulim/Foto: Agencije

Konašenkov je ranije kazao da je u avionu bilo osam članova posade i 85 putnika, a osim muzičara vojnog hora ostali putnici su bili vojnici koji su služili kao pratioci i devet novinara.

Vojni istražitelji Istražnog komiteta Rusije otvorili su krivičnu istragu, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da je predsjednik Rusije Vladimir Putin dobio informacije o rušenju aviona i prima nove koje stižu. – Prerano je bilo šta reći, predsjednik čeka da slika bude potpuna – rekao je Peskov koji je dodao da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na stalnoj telefonskoj vezi s Putinom.

Lokacija pada aviona/Foto: Wikipedia

Ruski predsjednik je izrazio saučešće porodicama poginulih i naložio premijeru Dmitriju Medvedevu da stane na čelo državne komisije koja će istraživati pad tog aviona. Glasnogovornik Istražnog komiteta Rusije Svetlana Petrenko kazala je za TASS da je krivična istraga otvorena zbog “kršenja pravila letačke sigurnosti ili priprema za njiih.” Istražitelji su zaplijenili dokumenta i ispituju osobe koje su pripremale avion za let.

Ruski vojni televizijski kanal “Zvezda” je saopćio da je među novinarima u avionu bilo troje njihovih kolega, a tu je bilo i troje članova ekipe “Kanala 1”. Agencija Reuters prenio je informaciju agencije RIA novosti iz neimenovanog izvora da je avion pao zbog tehničkog problema.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj