NE POSTOJI SIRIJSKA ANA FRANK? Sve je propaganda, otac joj je povezan sa DAIŠ-em?!

Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Turske, prije nekoliko dana primio je sedmogodišnju djevojčicu iz Halepa Banu Alabed koju mjesecima nazivaju “sirijska Ana Frank”, međutim jedna stvar je korisnicima društvenih mreža privukla ogromnu pažnju. Malena Bana je na prijem došla sa ocem i to ne bi bilo ništa čudnao da ova devojčica nije mjesecima prije toga napisala da nema oca i kako je on ubijen u bombardovanju.

Ispostavilo se da je on i te kako živ, veoma zdrav i ni manje ni više blizak sa teroristima tzv. ‘Islamske države’. Ubrzo su mnogobrojni korisnici na društvenim mrežama objavili fotografije Baninog oca sa teroristima. Na jednoj fotografiji čak i pozira sa podignutim oružjem ispod zastave DAIŠ-a, a Facebookom  kruže i fotografije sirijske Ane Frank u društvu čovjeka koji je potom uslikan sa teroristima.

Za one koji su osporavali Banine tvrdnje i autentičnost samog profila, ove fotografije su dokaz da je sve bila čista propaganda, ali ni Bana ni njena majka koja vodi njen nalog na Tviteru nisu se oglasile. Banin nalog privukao je više od 325.000 pratilaca, među kojima je i književnica Džoana K. Rouling, koja joj je poslala elektronski primjerak svoje knjige o Hariju Poteru. A ona je na svom Tviteru objavljiva fotografije razaranja Halepa, uključujući svoju ulicu u ruševinama, a njeni prijatelji slali su joj poruke podrške i izražavali zabrinutost za njenu bezbjednost i život.

Zapadni mediji, bez rezerve prenosili su njene tvitove i njenu stranu priče za koju su kritičari uglavnom tvrdili da crno bijela. Tako je Bana preko Tvitera pozivala Putina i Asada da prestanu sa bombardovanjem, pisala da strahuje za svoj i život svog brata zbog ruskih aviona, da sirijska vojska baca fosforne bombe na civile i pozivala prvu damu SAD Mišel Obamu da joj pomogne da pobegne iz Halepa.

 

 

 

(Global CIR/Kurir)

Komentiraj