RAZMATRAMO AKCIONI PLAN PROTIV UN-a! Izrael uzvraća udarac poslije usvajanja rezolucije!

Izrael je danas pozvao na razgovor predstavnike država koje su podržale rezoluciju UN-a kojom se od Izraela zahtijeva da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, dok je istovremeno smanjio civilnu saradnju s Palestincima. Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Emanuel Nahšon rekao je da će 14 izaslanika država članica Vijeća sigurnosti UN-a posjetiti ministarstvo u Jerusalimu tokom dana, prenosi AFP, dodajući da američki izaslanik nije među pozvanima.

VS UN-a usvojilo je rezoluciju u petak nakon što su SAD bile uzdržane, čime je omogućeno usvajanje prve rezolucije od 1979. kojom se Izrael osuđuje zbog svoje politike naseljavanja. Istovremeno, izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je danas da će učiniti “sve što treba” kako bi obezbijedio da Izrael ne bude oštećen rezolucijom koja je ove nedjelje usvojena u UN-u.

Netanijahu je već naložio nekoliko osvetničkih koraka protiv zemalja koje su podržale rezoluciju, a svom kabinetu je danas rekao da Izrael razmatra “akcioni plan” protiv UN-a, prenosi AP.

Otkako je rezolucija usvojena u Vijeću sigurnosti UN-a, Izrael je pozvao na konsultacije svoje ambasadore na Novom Zelandu i Senegalu i otkazao posjetu senegalskog ministra spoljnih poslova Izraelu koja je prvobitno bila planirana za januar. Otkazana je i posjeta ukrajinskog premijera, a američka agencija navodi da se to dešava u svjetlu glasanja u svjetskoj organizaciji.

Izraelski premijer je ranije optužio odlazećeg predsjednika SAD Baraka Obamu za “sraman potez” u UN-u nakon što su SAD bile uzdržane tokom usvajanja rezolucije i poručio da se raduje saradnji sa svojim “prijateljem” novoizabranim predsjednikom SAD Donaldom Trampom. Odluku SAD-a da budu uzdržane, Netanijahu je nazvao “sramnom zasjedom” protiv Izraela u UN-u.

Agencije su, takođe, ranije prenijele da je Netanijahu odbacio rezoluciju VS UN-a i poručio da će Izrael preispitati svoje odnose sa svjetskom organizacijom nakon što je rezolucija usvojena. Rezoluciju su predložili Novi Zeland, Malezija, Venecuela i Senegal dan nakon što se, kako navodi agencija, Egipat povukao pod pritiskom Izraela i Trampa.

Izrael i Tramp su pozvali SAD da ulože veto na rezoluciju, ali to se nije dogodilo. Rezolucija označava promenu američke prakse da štite Izrael od akcija Ujedinjenih nacija.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump izjavio je na tweetu objavljenom u subotu nakon što su se Sjedinjene Države suzdržale tokom glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a o rezoluciji kojom se osuđuje izraelsko širenje naselja da će “stvari biti drugačije nakon 20. januara” ,kada on preuzme dužnost.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Objavljeno u:

Komentiraj