TRI I PO DECENIJE KONTROVERZNOG SVETIŠTA! Ukazala se Gospa i donijela milijarde: Samo Crkva mimo donacija zaradila 300 miliona eura!

Zahvaljujući vjerskom turizmu, malo mjesto u Hercegovini ima vjerovano najviše „mercedesa“ i vila po glavi stanovnika na Balkanu.

Na Brdu ukazanja ništa novo. Turistička sezona je završena još 5. novembra, ali desetine autobusa sa vjernicima iz Italije i Hrvatske još se uspinje ka mjestu, gde se pre 35 godina, navodno, prvi put ukazala Gospa. Gdje su ljudi, tu je i trgovina. Na kioscima sa kičastim suvenirima natpisi na italijanskom i engleskom, cijene u kunama i eurima i upozorenje: plaćanje isključivo u KM.

Brdo ukazanja/Foto: Agencije

11 milijardi eura prometa

Kutijica sa nekoliko kamenčića i malo zemlje košta 30 kuna, ili tri eura. Može i sedam i po maraka, ako baš insistirate. Statue Gospe najtraženija su roba. – Kupuju ljudi, naročito starije žene. Ima vjernika, neki dan je bilo ukazanje. Videlici Mirjani, to valjda znate, Gospa se ukaže svakog 2. u mjesecu  – objašnjava ozbiljna prodavačica.

Drago Soldo (70) , penzioner iz Širokog Brijega prodaje domaći duhan. Kutijica od pola kilograma deset maraka. – Evo, dat ću vam dvije kutije za 20 KM, ko vama – ubjeđuje nas.

Ovi trgovci na sitno su tek statisti u biznisu, u kome se vrte milijarde. Vencel Čuljak, koji je 2014. doktorirao na ovoj temi, izračunao je da je Međugorju, nekad ubogom selu, a danas ‘fensi mjestu’ sa oko 4.500 stanovnika, vjerski turzam donio promet od oko 11 milijardi eura i zaradu veću od tri milijarde eura.

Samo crkva je, mimo donacija, zaradila skoro 300 miliona eura, a milione su obrnuli i prijevoznici i ugostitelji. Ni šestoro „vidilaca“ i „vidilica“, kojima se Gospa i danas uredno ukazuje, nije ostalo praznih džepova. Zaradili su i pogrameri, jer se Gospine „poruke“ sa ukazanja mogu pratiti i na aplikacijama za pametne telefone.

Sve je počeo1981. godine, kada su dvije tinejdžerke šmugnule u šumarak, da potraže odbjeglu ovcu i krišom od roditelja zapale cigaretu, pa u sumrak ugledale i čule Gospu,i tako postale „prve vidjelice“.

Od tada traju crkvene i svjetovne rasprave o međugorskom čudu. Ukazanjem su se bavili i UDBA i biskupi i naučnici iz vrha Vatikana. I ništa. Čak ni strah od terorizma, ni ironična izjava pape Franje da „Bogorodica nije šefica poštanske službe“ da se ljudima javlja u određeni datum i sat, nisu pokolebali hodočasnike iz cijelog svijeta.

Nezaobilazni suveniri/Foto: Agencije

Građevinske dozvole i vinjeta

I ove godine je Međugorje posjetilo više od milion turista. Mnogi od njih Gospi su se obratili molitvama za zdravlje, uprkos upozorenjima da su mnogi teški bolesnici umrli, jer su po „preporukama“ iz ukazanja, prestali da uzimaju lijekove.

Preko vidjelice Vicke, Gospa je 1994. jednoj preduzetnici, koja je imala problema sa građevinskom dozvolom za hotel, „poručila“ da „može početi sa gradnjom“. U Međugorju je 57 odsto hotela i pansiona, koji raspolažu sa ukupno 20.000 kreveta, izgrađeno bez dozvole, a 60 odsto zaposlenih u turizmu radi na crno.

Autobusi na područje svetišta mogu ući samo sa vinjetom, koja košta, zavisno od 25 do 100 KM. Vinjete su uvedene odlukom opštine Čitluk, na čijoj se teritoriji nalazi mjesna zjednica Međugorje.

 

 

(Global CIR/Blic)

 

Komentiraj