BESPILOTNI OKLOPNJACI: Ruski ‘dron tenkovi’ već aktivno sudjeluju u vojnim vježbama

Dva ruska vozila bez posade (UGV) opremljena velikokalibarskim strojnicama i protuoklopnim raketnim lanserima sudjelovali su u vojnim vježbama u okolici Moskve. Zadatak im je bio vježbanje izviđanja i pružanja vatrene podrške, piše RT.

Tenkovi bez posade surađuju s vojnicima

Video snimljen na poligonu Alabinu pokazuje dva ruska UGV-a, Soratnika (suborca) i Nerehtu u akciji. Dronovi su po prvi put sudjelovali u operativnim vježbama sa Središnjim zapovjedništom ruskih kopnenih snaga. Dronovi se mogu vidjeti kako djeluju zajedno s konvencionalnim snagama, te kako pružaju borbenu pomoć.

Zahvaljujući tome što nemaju posadu, ova su borbena vozila puno manja i lakšaFoto: Screenshot

Soratnik je UGV projektiran za vršenje izviđanja u suradnji sa zračnim dronovima, te za pružanje vatrene podrške. Opremljen je zaštićenim kanalima za komuniciranje i raznim senzorima. Naoružan je s teškom strojnicom i četiri protutenkovska lansera.

Neretha je univerzalna taktička platforma koja se može opremiti raznim izviđačkim, borbenim i transportnim modulima. Može djelovati autonomno, sama izabirati mete, a njom se može daljinski zapovijedati s udaljenosti od najviše 5 km.

Glavni prioritet – daljnja poboljšanja

“Neke nam stvari kod ovih novih strojeva pašu, a neke ne. Glavni kriterij za nove sustave njihova je korist vojsci. Razgovarali smo s korporativnim predstavnikom. Kod svih novih strojeva prioritet moraju biti daljnja poboljšanja”, izjavio je vrhovni zapovjednik ruskih kopnenih snaga general pukovnik Oleg Saljukov.

Rusija aktivno razvija nova vozila bez posade za vojne potrebe. To se odnosi na bespilotne letjelice, kopnene dronove, kao i na nepokretne naoružane stražare.

Razvija se i mini-dron kao odgovor na norveški samo 16 grama težak Black Hornet kojeg koriste američki marinci. Drugi ruski projekt je kamikaza dron, koji u sebi nosi eksploziv. Jedan od najnovijih uređaja koji je predstavila ruska vojska je robotski stražar, projektiran za čuvanje silosa sa strateškim projektilima.

 

 

(Global CIR/net.hr)

 

Komentiraj