BRITANSKI GUARDIAN O BRUTALNOM NADZORU GRAĐANA: Špijunirali ljude koji su šetali pse i hranili golubove!

Lokalne vlasti u nekim dijelovima Velike Britanije nadzirali su građane koji su šetali pse i hranili golubove, pokazala je jedna studija, javlja “Guardian”. Općine su koristile vladin propis o istražnim ovlaštenjima za nadzor društveno neprihvatljivog ponašanja. Lokalne vlasti su dobile dozvolu da špijuniraju ljude tokom posljednjih pet godina.

Stranka liberanih demokrata ustanovila je na osnovu zakona o dostupnosti informacija da je čak 186 lokalnih samouprava koristilo prislušne uređaje i angažovalo privatne detektive, dok je u 97 općina navedeno da nisu korištena ovlaštenja omogućena propisom. Liberalni demokrata Bryan Pedrick rekao je da je apsurdno da lokalne vlasti koriste mjere namijenjene prvenstveno za borbu protiv terorizma za trivijalne stvari poput lajanja pasa ili preprodaje karata za pozorište. – Špijuniranje građana trebalo bi da bude krajnja mjera, a ne alat za svakodnevnu upotrebu – kazao je Perdick.

Lokalna vlast u Middletonu nadzirala je lajanje pasa, a jedna općina je otkrivala ko hrani golubove. Vlasti Lancaster Citiyu špijunirale su vlasnike pasa kako bi otkrile ko tokom šetnje kućnih ljubimaca ne uklanja pseći izmet sa ulice. U Wolverhamptonu su istraživali ko prodaje opasne igračke i vraća kilometražu na polovnim automobilima, u mjestu Slow predmet istrage bilo je ilegalno uzgajalište kućnih ljubimaca, dok su u Westminsteru špijunirali ko djeci prodaje petarde i vatromete.

Vijeće okruga Linkolnshire tražio je dozvolu za najviše dana špijuniranja, čak 1.400. Tamo su koristili propis o istražnim ovlaštenjima za veliku operaciju sprječavanja prodaje cigareta i alkoholnih pića djeci, ali ukidanja prodaje na ilegalnim pijacama. Druge općine su špijunirale ljude za koje su sumnjali da dobijaju državnu pomoć na osnovu lažnih tvrdnji da su samohrani roditelji.

Zakon je u međuvremenu promijenjen i propis o istražnim ovlaštenjima može se primijeniti samo ako je riječ o sumnji na krivična djela. Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da se dozvole za tajno praćenje sada daju samo nakon rigorozne procedure i nezavisne inspekcije. Podsjećamo, Guardian već dvije godine piše o brutalnom nadzoru vlasti u SAD-u i Velikoj Britaniji, nakon što im je te podatke dao Edward Snowden.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj