WASHINGTON IZVUKAO MAKSIMUM IZ POSTOJEĆIH OKOLNOSTI! Koji su pravi razlozi zašto SAD nisu uložile veto na “anti-izraelsku” rezoluciju!

Iako je Izrael pozvao SAD da stavi veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, kojom se poziva na hitnu obustavu izgradnje novih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, Vašington se po prvi put oglušio na ovaj zahtjev.

U prošlosti, pokušaji da se nacrti sličnih rezolucija usvoje od strane Vijeća sigurnosti UN-a uvijek su nailazili na veto od strane SAD. Šta je to što je natjerale najbliže izraelske saveznike da ovaj put abstiniraju od glasanja?Da bismo razumijeli ovaj američki potez moramo prvo dati odgovor na ključno pitanje – slabi li savezništvo Izraela i SAD?

Ekonomski pokazatelji ne govore u prilog ovoj teoriji. Ekonomska i vojna pomoć koju su SAD pružile Izraelu od 1976 – 2013. godine iznosi preko 140 milijardi dolara. Izrael prima oko 3 milijarde dolara direktne “Spoljne pomoći” SAD svake godine. Drugim riječima, američki poreski obveznici poklanjaju Izraelu 10.2 miliona dolara dnevno. Pod Obaminom administracijom, ova pomoć je znatno uvećana. Tako su, ove godine, SAD obezbijedile Izraelu rekordnu vojnu pomoć od 38 milijardi dolara za narednu deceniju (isključivo vojna, ne ekonomska pomoć). Zašto bi se onda administracija koja uvećava finansijsku pomoć Izraelu odlučila na uzdržanost prilikom glasanja o obustavi izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali?

Ovdje ćemo navesti tri razloga. Prvi je onaj zvanični. Samanta Pauer, ambasadorka SAD pri UN-u, izjavila je da, iako SAD nisu glasale za ovu rezoluciju, ipak nisu uložile veto iz razloga što izgradnja daljih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali dovodi u opasnost političko rješenje palestinsko-izraelskog konflikta i nije u skladu sa idejom o dvije države koju podržavaju i SAD i Izrael. Ona je takođe rekla da glasanje ne umanjuje posvećenost SAD sigurnosti Izraela.

Drugi razlog je vezan za razvoj političkog raspoloženja među Palestincima. Objektivno, glasanje za ovu rezoluciju neće promijeniti stanje stvari na terenu, niti postoji način da se Izrael primora da obustavi dalju izgradnju naselja na palestinskoj zemlji. Netanjahu je čak izjavio da ne priznaje rezultate glasanja i da će izgradnja jevrejskih naselja u budućnoti biti “intenzivnija nego ikada”.

Međutim, ova rezolucija pruža iluziju Palestincima da je političko rješenje moguće, i da problem okupacije treba rješavati putem međunarodnih institucija, nikako silom. Ono što SAD ovim potezom zapravo poručuju Palestincima, jeste da se uzdaju u “demokratske” snage koje su, kao što vidimo, sposobne da ostvare pobjedu diplomatskim sredstvima. Sve je to vrlo bitno za dalju strategiju izraelske okupacije, usljed gubitka popularnosti liberalnih snaga poput Fataha i jačanja militantnih opcija poput Hamasa i PFLP-a. Nakon šest decenija diplomatskih neuspjeha, Palestinci gube vjeru u međunarodne institucije, a to je nedopustivo.

Treći razlog je vezan za početak kraja američke hegemonije na Bliskom istoku, i sve veći uticaj sila Drugog svijeta (Kine, Rusije) i regionalnih sila (Irana, Turske) na kreiranje geopolitičke mape regiona. Sporazum o rješavanju krize u Siriji između Rusije, Turske i Irana, iz kojeg su ove države isključile SAD govori tome u prilog. Možemo konstatovati da se SAD prvi put u modernoj historiji nalaze u situaciji koju ne kontrolišu. što je odraz i nedostatka jačeg uticaja na razne lokalne snage.

Kako su SAD jedina konstantna opozicija međunarodnom pritisku na ekonomske, vojne i društvene mjere izraelske okupacije, postoji realna bojazan od formiranja sličnih saveza koji bi dodatno antagonizovali odnose sa Vašingtonom po pitanju još jednog svjetskog žarišta. Ovo je potvrdila i uvertira u glasanje o “anti-izraelskoj” rezoluciji.

Egipat, koji je možda i najbliži izraelski i američki saveznik u regionu, iznio je ovaj nacrt rezolucije pred Vijeće sigurnosti UN-a. Nakon žestokog pritiska od strane Izraela i telefonskog poziva Donalda Trampa predsjedniku Sisiju, Egipat je povukao ovaj prijedlog. Međutim, samo dan kasnije, isti prijedlog su iznijele Venecuela i Angola, sigurno ne bez podrške Kine i Rusije.

Odluka da se SAD uzdrže od glasanja po pitanju ove rezolucije, stoga je zapravo velika pobjeda američke diplomatije i vrlo mudar potez, kojim Vašington izvlači maksimum iz postojećih okolnosti.

 

 

(Global CIR/Piše: Ivo Kovačević/Princip)

Objavljeno u:

Komentiraj