PROGRAMOM OBUHVAĆENI I DESETOGODIŠNJACI: ‘Svake sedmice čak 60 djece u Britaniji završi u programu prevencije terorizma’

Novi podaci su pokazali da je šezdeset djece u Velikoj Britaniji svake sedmice pod vladinim kontroverznim programom borbe protiv terorizma. U 2015. i 2016. godini bilo je oko 7.500 preporuka za taj program, oko 20 dnevno. Od toga je bilo 3.100 maloljetnika, onih mlađih od 18 godina, a čak 61 ih je bilo mlađe od 10 godina.

Prevent spriječio više od 150 putovanja u Siriju i Irak

Program ‘Prevent’ dosad je spriječio više od 150 namjeravanih putovanja u zone sukoba u Siriji i Iraku, a bavi se i rastućim brojem slučajeva povezanih s desničarskim ekstremizmom. Ipak, program je često na meti kritika.

Voditelj programa Cole ga je branio, rekavši da kritičari govore protiv programa kakvog oni zamišljaju, a ne kakav zaista jest. ‘U cijeloj se priči gubi činjenica da se radi o dobrovoljnom programu koji se odvija u pretkriminalnom prostoru. ‘Ne radi se o ljudima koji su osumnjičeni za terorizam. Radi se o ljudima za koje se suradnici, prijatelji, obitelj i članovi zajednice brinu i koji trebaju pomoć i podršku’, rekao je.

Od 7.500 zabilježenih slučajeva, u oko 37 posto njih nije poduzeta nikakva akcija jer se to nije pokazalo potrebnim. 25 posto slučajeva je prebačeno na druge agencije jer nije postojala sumnja na terorizam, a u deset posto slučajeva je ustanovljeno da kod tih osoba postoji izloženost terorizmu. Oni su uključeni u program koji podržava pojedince koji su u riziku od radikalizacije. 28 posto slučajeva trenutno se obrađuje, piše The Independent.

‘Mnoge opasnosti vrebaju s interneta’

Ondje gdje je zabilježena i identificirana ideologija, u nešto više od polovice slučajeva (54 posto) radilo se o ‘islamističkom ekstremizmu’. Gotovo jedan od deset slučajeva bio je povezan s desničarskim ekstremizmom.

U rujnu je šefica Sveučilišta Oxford napala ovaj vladin program, rekavši da je pogrešan. Vicekancelarka Louise Richardson je rekla da bi sveučilišta trebala biti mjesta gdje studenti mogu slobodno raspravljati i učiti o argumentima koje smatraju važnima.

Šef policija u Leicestershireu Cole naglašava važnost kombinacije obrazovanja i provedbe policijskih akcija. Priznao je da su pojedinci vrlo sumnjičavi kada je riječ o programu ‘Prevent’, no ističe važnost transparentnosti tog programa.

‘Postoji procjena pojedinca i programa potpore za njega. Ponekad program nema nikakve veze s radikalizacijom ili ekstremizmom. Također izdvaja nekoga kome je potrebna prilika za posao, obrazovanje ili stanovanje’, rekao je Cole.

Upozorio je i da mnoge opasnosti vrebaju i s interneta. Iako je mnogo toga korisnog, na internetu ima i puno prijetnji. Cole ističe i kako Islamska država ima vrlo sofisticirane načine komunikacije. Često prijave za program dolaze od strane članova obitelji, no Cole ističe da bi volio da to bude još češće. Novu protuterorističku dužnost je opisao osjetljivom, no istovremeno i izazovnom i određenim okruženjima gdje se takav program smatra ‘špijuniranjem’ i ‘ograničavanjem slobode mišljenja i govora’.

Prevent je uveden prošle godine, a taj program zahtjeva od škola i lokalnih vlasti da ‘vode računa o potrebi sprečavanja da ljudi budu uvučeni u terorizam’, prenosi The Independent.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj