IZRAELSKI TUŽILAC POKRENUO ISTRAGU PROTIV NETANYAHUA! Abbas: Palestinci su spremni nastaviti mirovne pregovore ako Izrael prekine naseljavanje

Izraelski državni odvjetnik naredio je policiji da otvori kaznenu istragu o dva slučaja čije pojedinosti nisu poznate u koje je uključen premijer Benjamin Netanyahu, objavila je izraelska televizija Channel 10. Glasnogovornica ministarstva pravosuđa nije htjela odgovoriti na upit o tom televizijskom prilogu.

Netanyahu je ranije odbacivao optužbe o nepravilnostima u kupovini podmornica od Njemačke, o čemu su mediji izvještavali kao o sukobu interesa njegovog odvjetnika.  Channel 10 je prenio da je jedan od dva slučaja kojim se bavi državni odvjetnik Avihai Mandelblit nepoznat javnosti.

Netanyahu napao Kerryja: Pristran je – opsjednut je pitanjem izraelskih naselja

Sa druge strane premijer Benjamin Netanyahu je kritizirao “pristran” govor protiv Izraela američkog državnog tajnika Johna Kerryja, optuživši ga ja je opsjednut pitanjem izraelskih naselja.

“Kao i rezolucija Vijeća sigurnosti koju je državni tajnik istaknuo u UN-u, njegov govor je bio uperen protiv Izraela”, izjavio je Netanyahu, prema priopćenju njegovog ureda. “Tokom jednog sata on je opsesivno govorio o naseljima i samo je spomenuo korijen sukoba, to jest palestinsko protivljenje židovskoj državi, bez obzira u kojim granicama”, dodao je premijer.

John Kerry se u srijedu ponovo zalagao za rješenje na temelju dviju država, izraelskoj i palestinskoj kao jedinom mogućem putu prema miru između dva naroda. On je ocijenio da je to rješenje u velikoj opasnosti, zbog politike naseljavanja koju vodi vlada Benjamina Netanyahua na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, dva palestinska teritorija koje Izrael okupira od 1967. Međunarodna zajednica tu okupaciju smatra nelegalnom.

Odnosi u lošem stanju

Odnosi između Izraela i SAD-a su na najnižoj razini, jer SAD u petak nisu uložile veto na rezoluciju kojom Vijeće sigurnosti osuđuje izraelsko naseljavanje. Ta naselja na okupiranim teritorijima su glavna prepreka za mirovno rješenje jer zadiru u teritorij buduće palestinske države.

U priopćenju izraelske NGO Mir sada, koja se protivi naseljavanju, poziva se Benjamina Netanyahua da usvoji parametre prijedloga koje je iznio John Kerry. “Netanyahu mora danas usvojiti parametre koje je predstavio Kerry umjesto da radi ustupke najekstremnijim snagama svoje koalicije i mora zalediti širenje naselja, poništiti zakon kojim se legaliziraju izgrađena naselja na privatnim palestinskim zemljištima”, naglašava NGO ‘Mir sada’.

Ta NGO je aludirala na nacrt zakona kojim bi se legaliziralo 4000 stanova u izraelskim naseljima izgrađenim na Zapadnoj obali na privatnim palestinskim zemljištima.

Abbas: Palestinci su spremni nastaviti mirovne pregovore ako Izrael prekine naseljavanje

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas je rekao da je spreman nastaviti mirovne pregovore ako Izrael prekine naseljavanja na okupiranim teritorijima, prema priopćenju predsjedništva.

“Kada izraelska vlada pristane prekinuti sve aktivnosti naseljavanja, palestinski dužnosnici će biti spremni nastaviti pregovore”, rekao je Abbas nakon izjava američkog državnog tajnika Johna Kerryja koji je rekao da naseljavanje ugrožava rješenje na temelju dviju država, koje jedino može donijeti mir.

Nakon što je ponovio svoj angažman u korist pravednog mira, Abbas je rekao da nastavlja blisku suradnju s Francuskom kako bi uspjela međunarodna konferencija o Bliskom istoku, koja će se održati 15. siječnja u Parizu.

Francuska će organizirati tu konferenciju  na kojoj će sudjelovati oko 70 zemalja, ali bez Izraelaca i Palestinaca, kako bi se ponovila podrška međunarodne zajednice rješenju izraelsko-palestinskog sukoba ba temelju dviju država.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault je pozdravio “hrabar” govor Johna Kerryja.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj