JOHN MCCAIN U POSJETI BALTIKU: ‘Amerika ostaje uz NATO, nećemo ukinuti sankcije Rusiji’

SAD je predan sigurnosti baltičke regije i NATO-a, rekao je danas republikanski senator John McCain tokom  posjeta estonskom glavnom gradu kojeg se smatra pokušajem da se umiri zabrinutost oko buduće politike novog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Trump je uznemirio mnoge u Estoniji, Litv i Latviji izjavom tijeokom kampanje da bi provjerio koliko je neka država pridonijela NATO-u prije no što bi joj vojno pomogao.

Zemlje Baltika u strahu

Ruska vojna aktivnost u Ukrajini i Gruziji na Baltiku je potaknula strahove da bi njihov nekad sovjetski susjed mogao nešto slično pokušati i na njihovim teritorijima. “Smatram da je prisutnost američkih vojnika ovdje u Estoniji signal da vjerujemo u ono u što je vjerovao Ronald Reagan, a to je mir kroz snagu”, istaknuo je McCain u Tallinnu. “Najbolji način za sprječavanje nedoličnog ponašanja Rusije je postojanje vjerodostojne, snažne vojske i jakog NATO-a”, dodao je. SAD su u apriilu 2014. u svaku od tri baltičke zemlje i u Poljsku rasporedile po 150 vojnika.

McCain je tokom svojeg trodnevnog posjeta Baltiku na kojem je s kolegom iz republikanske stranke, senatorom Lindsey Grahamom, istaknuo da ne očekuje da će SAD ukinuti sankcije protiv Rusije, uvedene nakon aneksije Krima iz 2014.  “Po onome što ja znam, to danas zasigurno nije slučaj”, tvrdi McCain. Dodao je kako će SAD, nevezano za predsjednika države, nastaviti sa “snažnim i jakim odgovorom” sve dok Putin nastavlja “okupirati Krim, provoditi invaziju na Ukrajinu i nastaviti s prijetnjama ostalim državama u regiji”.

Kontrola nad regijom

Ruska aneksija Krima iz 2014. je potaknula zabrinutost baltičkih država, članica NATO-a, da Moskva želi ponovno uspostaviti kontrolu nad cijelom regijom.

“Na Baltiku postoji strah od odnosa buduće Trumpove administracije s Rusijom, da će se sankcije protiv nje ublažiti ili ukinuti, a ne ojačati kao što to zahtijeva američki Kongres”, smatra Zygimantas Pavilionis, bivši litavski veleposlanik u SAD-u, dodavši kako je Rusija stekla samopouzdanje izostankom odgovora međunarodne zajednice na njihove operacije u Gruziji.

“Ako se oprosti i djelovanje u Ukrajini, sljedeći korak je otvoreno pitanje”, upozorava Pavilionis.

Trumpovo stajalište prema Rusiji

Senatori McCain i Graham, koji u srijedu putuju u Latviju, a u četvrtak u Litvu, izrazili su zabrinutost oko Trumpovog stajališta prema Rusiji. Oni žele da budući američki predsjednik zauzme čvrst stav prema ruskom “vojnom posezanju” za ukrajinskim teritorijem, te su pozvali na osnivanje dvostranačkog odbora koji će istražiti tvrdnje o ruskim kibernetičkim napadima na SAD.

“Nema sumnje da su Rusi hakirali, no nije jasno je li to bilo kako utjecalo na rezultate izbora”, tvrdi McCain. “Za sada nema dokaza da su upravo ruski kibernetički napadi i curenje informacija imali bilo kakav opipljiv učinak na ishod američkih izbora”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj