OBAMINA ZAVRŠNA ‘ANTIRUSKA’ OFANZIVA: Sankcije Rusiji zbog miješanja u američke izbore; Zaharova: umorni smo od laži o ‘ruskim hakerima’

Rusija i njezin predsjednik Vladimir Putin mogu očekivati stroge sankcije zbog kibernetičkih napada tijekom američkih predsjedničkih izbora, rekao je u srijedu u Rigi američki senator iz redova republikanaca Lindsey Graham.

Republikanski i demokratski senatori su ranije ovog mjeseca pozvali na osnivanje dvostranačkog odbora koji će istražiti navodne kibernetičke napade stranih država na SAD, s naglaskom na navodne ruske pokušaje utjecaja na rezultate američkih izbora.  “Pripremaju se dvostranačke sankcije koje će teško pogoditi Rusiju, pogotovo Putina kao pojedinca”, najavio je Graham u latvijskoj prijestolnici. “Vrijeme je da Rusija shvati – što je previše, previše je“, dodao je Graham ne pojasnivši što će biti uključeno u nove sankcije.

Američki predsjednik Barack Obama mogao bi već sutra da uvede sankcije Rusiji zbog navodnog miješanja u ovogodišnje predsjedničke izbore u SAD, prenose američki mediji. “Ovaj korak bi vjerovatno uključio nove sankcije i diplomatske mjere koje bi bile proporcionalan odgovor”, izjavio je jedan zvaničnik za CNN.

Očekuje se da bi zvaničnici SAD mogli imenovati pojedince koje smatraju odgovornim za navodnu rusku kampanju dezinformisanja, kao i za hakerski napad kojem je tokom kampanje bio izložen kandidat Demokratske stranke Hillary Clinton. Osim toga, Vlada SAD mogla bi da preduzme i neke nenajavljene akcije, prenosi “Sputnjik”.

Rusija odbija svaku umiješanost u hakerske napade, nazivajući optužbe apsurdnim i pokušajem da se pažnja domaće javnosti skrene sa pitanja korupcije i drugih problema. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će Rusija uvesti kontramjere u slučaju da Washington primjeni nove sankcije. “Iskreno, umorni smo od laži o ‘ruskim hakerima’ koja dolazi u Sjedinjenim Državama sa samog vrha”, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj