MLADI PRELIJEPILI PLOČU U JASENOVCU: Policija odmah reagovala i privela ih!

Organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska prelijepila je ploču u Jasenovcu na kojoj je ispisan ustaški pozdrav “Za dom spremni”, piše Index.hr.

Hrvatski portal prenosi da se to dogodilo tokom jutra, a da je na vrtiću na koji su ploču postavili HOS Jasenovac i UDHOS Grada Zagreba ostavljena poruka u kojoj se navodi da je to učinjeno “u cilju odbrane temeljnih vrijednosti Republike Hrvatske, u izostanku adekvatne reakcije institucija vlasti u zemlji”.

Kako su naveli iz Inicijative, i Ustavni sud Hrvatske je utvrdio da je poruka “Za dom spremni” manifestacija rasističke ideologije i veličanje fašističkog režima NDH. “Budući da Vlada g. Andreja Plenkovića nije do danas preuzela nikakve značajne radnje i nije pokazala niti minimum političke hrabrosti u zaštiti vrijednosti temeljnih načela Republike Hrvatske, Inicijativa je, bez oštećivanja ploče istu prekrila pismom članovima udruženja koje su ju postavile”, navodi Inicijativa.

Na pismu se govori o temeljnim vrijednostima, ljudskim pravima i demokratskim načelima, ali se ističe i da ploča predstavlja simbol mržnje, kojim se staje protiv postulata države. “Iskoristili ste svoje poginule time što ste njihove smrti instrumentizovali za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima RH. I još ste to učinili na način kojim relativizujete i zapravo ismijavate žrtve ustaškog, fašističkog terora koji je baš ovu zemlju natopio njihovom krvlju”, navodi se.


Privedeni jer su prelijepili ploču “Za dom spremni”

Policijski službenici stanice Novska priveli su na razgovor predstavnike Inicijative mladih za ljudska prava. Oni su u policiji dali izjavu i objasnili zašto su preko ploče u Jasenovcu na kojoj piše “Za dom spremni” prelijepili poruku udruženjima HOS-a, piše zagrebački N1.

“Policija će predmet proslijediti DORH-u na postupanje, moguće je da nas se tereti za kazneno djelo”, navodi se u saopštenju Inicijative. “Lijepo je vidjeti da ova država ima neku policiju, mi smo već pomislili da ne postoje kad se ustaška znakovlja nekažnjeno pojavljuju posvuda. Ali, dakle, nema pomaka: ukoliko promičete mržnju i nasilje – o vama raspravljaju odbori, osnivaju se poverenstva, a ako stanete u obranu temeljnih načela Republike onda kada to ne učine njene institucije – gone vas”, komentarišu.

U Inicijativi su za N1 potvrdili informaciju da je naljepnica uklonjena sa spomen-ploče istog jutra kada je postavljena. Policija je to kazala članovima Inicijative koji su privedeni na razgovor. I dalje ne znaju zbog kog kaznenog djela su privedeni. “Na papiru koji smo dobili, pozivu na razgovor, ne piše kazneno djelo, ali je jedan policajac spomenuo skrvnuće spomen područja”, kažu u Inicijativi.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj