OPOZICIJA OŠTRO REAGOVALA NA ODLUKU SENATA UNSA: Ovo je udar na sekularizam, od BiH prave klerikalnu enklavu u srcu Evrope!

Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Demokratska fronta (DF) i Građanski savez (GS) smatraju odluku Senata Univerziteta u Sarajevu da se nastava i ispiti ne održavaju tokom džume, odnosno u petak poslijepodne, nasrtajem na sekularizam i princip odvojenosti vjere i države, navodi se u zajedničkom saopćenju za javnost ove tri stranke.

Ove stranke smatraju da je uvođenje vjerskih obreda u rasporede predavanja i ispita korak ka suspenziji građanskih prava na najvećem javnom univerzitetu u Bosni i Hercegovini.

“Ovom se odlukom, naime, nastava faktički zabranjuje petkom poslijepodne. Smatramo isto tako da je Senat ovim pokazao da želi na velika vrata islamske vjerske običaje uvesti kao pravila ponašanja na Univerzitetu u Sarajevu. Sasvim je jasno, naime, da nema drugih molitvi i običaja na koje se računa ovom odlukom. Ovom odlukom Senata, Univerzitet u Sarajevu postaje prvi u Evropi koji vjerske principe uvodi u svoju organizaciju”, navodi se u saopćenju.

Tri spomenute stranke ističu da “nema nikakve sumnje da ovo nije odluka u korist muslimanskih vjernika među studentima, nego odluka protiv tihe većine studenata koji žele prisustvovati nastavi i normalno studirati bez vjerske stege.”

Ova odluka, smatraju, nije u korist vjerskih sloboda muslimana koji u Sarajevu čine dominantnu većinu, nego nasrtaj na prava nemuslimana.

“Kao stranke dosljedno i trajno opredijeljene za građansku Bosnu i Hercegovinu, za jednakost svih naših građana na svakom koraku naše zemlje, smatramo da ova odluka samo doprinosi daljnjim podjelama i nejednakostima. Sarajevo, i to ne bilo ko u Sarajevu nego Univerzitet, je ovim putem još jednom pokazao da nije spremno tamo gdje može i gdje je većina drugima omogućiti ništa od onoga što traži za sebe i za „svoje“ tamo gdje su oni manjina. Nema također nikakve dileme da je, imajući u vidu način izbora Upravnog odbora i rukovodnih struktura Univerziteta, riječ o političkoj odluci iza koje stoji SDA”, navodi se u zajedničkom saopćenju za javnost SDP-a, DF-a i GS-a, uz ocjenu da SDA želi ovu zemlju promijeniti “po svojoj mjeri”, a da će rezultat toga biti “klerikalna enklava u srcu Evrope, po cijenu opstanka BiH.”

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj