RUSKE VLASTI OBJAVILE ZVANIČAN IZVJEŠTAJ: Oprema u avionu nije radila kako treba, utvrdit ćemo zbog čega!

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je nove detalje istrage o padu ruskog aviona “tupoljev-154”. Prema njihovim saznanjima, istraga je pokazala da je došlo do otkazivanja brzinomjera visinomjera, nakon čega je letjelica počela da gubi kontrolu, prenosi “RT”.

– Evidentno je da oprema nije radila kako treba. Zbog čega se to dogodilo utvrdiće eksperti. Formirana je tehnička komisija koja će do detalja ispitati cijeli slučaj. Rezultati istrage mogu se očekivati u januaru – rekao je Maksim Sokolov, šef istražne komisije koja ispituje uzrok pada ruskog aviona.

Rusko ministarstvo odbrane pozvalo je medije da se uzdrže od spekulacija, dodavši da kompletni rezultati istrage neće biti objavljeni sve dok se ne pregledaju svi transkripti i podaci sa crnih kutija. Ruska vojska i ronioci danonoćno rade na izvlačenju djelova olupine iz Crnog mora, a do sada su izvukli više od 1.500 ostataka “tupoljeva”.

U međuvremenu, tijela 10 žrtava, koja su za sada pronađena prebačena su iz Sočija u Moskvu. – Avion Iljušin 76 prebacio je 10 tijela i 86 dijelova tijela žrtava u Moskvu, gdje će biti identifikovani i gdje će biti urađen DNK test – saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Druga crna kutija pronađena jučer

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je na dnu Crnog mora pronađena i druga crna kutija srušenog aviona “tupoljev-154”, te da bi u njoj mogli da se kriju dodatni odgovori koji će odgonetnuti uzroke stravične nesreće u kojoj je poginulo 92 ljudi, prenosi “Blic”.

Prethodno je iz Crnog mora izvučeno 17 tijela. U potrazi za olupinom i tijelima učestvuje 45 brodova, 15 podvodnih dronova, 192 ljudi, 12 aviona i 5 helikoptera, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Do sada je pronađeno 12 velikih dijelova olupine palog “tupoljeva”, kao i 1.547 malih ostataka, prenijelo je Ministarstvo.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj