ŠOKANTNA ANALIZA MOSKOVSKE ‘PRAVDE’: NATO je oborio avion iznad Sočija kao osvetu za Halep!

Zapadni vojni savez NATO mogao bi biti odgovoran za obaranje ruskog “tupoljeva 154”, koji je sa 92 putnika u nedjelju pao u Crno more, piše “Pravda” u analizi stravične tragedije. Taj list navodi da su agenti NATO-a mogli postaviti bombu u avion, a nakon toga sa francuskog ratnog broda u Crnom moru blokirati kompletnu elektroniku u ruskoj letjelici, tako da pilot nije mogao javiti šta se događa.

Bomba u dijelu za točkove

Ruski dnevnik piše da je rušenje aviona moglo biti osveta zato što je ruska vojska oslobodila Halep od takozvanih sirijskih umjerenih pobunjenika, zapravo terorista, koje podržavaju SAD. List podsjeća da je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi krajem septembra, nakon prvih većih pobjeda rusko-sirijske koalicije u Halepu, zaprijetio Moskvi rušenjem aviona i pokoljem njenih vojnika. – Ako ne prekine napade na Halep, Rusija će izgubiti mnogo života i sve više ruskih letjelica će biti obarano – naveo je Kirbi pre dva mjeseca.

Kremlj je to shvatio kao prijetnju i mogućnost da SAD iskoristi svoje štićenike u Siriji, takozvanu opoziciju, za napade na ruskom tlu i obaranje ruskih aviona. Ta prijetnja se sada, prema navodima “Pravde”, možda obistinila.

Kako ruski dnevnik piše, suviše je čudnih okolnosti u padu “tupoljeva”, a najčudnija je ta što pilot Roman Volkov (35) kontroli leta nije prijavio ništa neobično, već je njegova komunikacija sa tornjem prekinuta usred razgovora sa dispečerom baš u trenutku kad je letjelica iznenada pala, prenosi srbijanski list ‘Informer’ pisanje ruskog dnevnika.

To bi se dogodilo ako bi se svi komunikacioni sistemi u avionu istovremeno pokvarili, što je gotovo nemoguće. Više liči na to da su komunikacije bile onemogućene. Treba istaći da je francuski vojni izviđački brod “Dupui de Lom” baš u vrijeme tragedije bio u Crnom moru. Taj brod ima mogućnost da prikuplja sve signale i komunikaciju iza neprijateljskih linija. Također, bavi se blokadom tih signala i komunikacije – objašnjava “Pravda”.

Taj list naglašava da su ruske vlasti prebrzo isključile mogućnost da je bomba bila postavljena u avionu.

Slično je bilo i sa ruskim “erbasom” kompanije “Kogalimavija”, koji je sa 224 putnika, krajem oktobra 2015, pao na Sinaju u Egiptu. Vlasti su tvrdile da u pitanju nije teroristički napad, već tehnički kvar ili greška pilota. Međutim, dvije nedelje kasnije nađeni su fragmenti eksploziva, koji je bio postavljen u konzervi “koka-kole” u prtljagu. Ispostavilo se da je terorista, koji je radio na aerodromu u Šarm el Šeiku, odakle je avion poleteo, postavio bombu u avion, čime je objašnjeno to što su dijelovi letjelice bili razbacani u ogromnom prečniku po Sinaju – podsjeća “Pravda”.

Dnevnik navodi da nije isključeno da se i sada nešto poput toga dogodilo.

Dijelovi “tupoljeva” rasuli su se po Crnom moru u prečniku od oko 12 kvadratnih kilometara, što je mnogo znajući da je avion tek bio u uzlijetanju. Mnogi stručnjaci ističu da to upućuje na eksploziju. Dodatno, stajni trap je nađen u moru, što je čudno. On se uvlači odmah nakon polijetanja u poseban dio trupa, pa se nakon nezgode obično i nađe u tom dijelu. Međutim, bomba je mogla da bude postavljena baš u odjeljku za točkove. Eksplozija u tom dijelu bi uzrokovala odvajanje mehanizma za slijetanje od aviona, zatim lom krila, pa raspad aviona u vazduhu – objašnjava ruski list.

Sigurnosni propusti

Takođe, “Pravda” naglašava da je u letjelicu veoma lako mogao biti postavljen eksploziv. Prema navodima lista, avion je poletio sa vojnog aerodroma “Čkalovski” kod Moskve i sletio u Adler kod Sočija.

Tu, navodno, nijednom od putnika nije bilo dozvoljeno da napusti letjelicu, niti je unijeto nešto od prtljaga. Za dva sata koliko su se tamo zadržali avion je samo dopunio gorivo i poletio u 5.25. Međutim, u 5.27, samo dva minuta nakon uzlijetanja, prekinuta je komunikacija između pilota i kontrole leta, a letjelica je nestala sa radara.

Iako ruske vlasti tvrde da su aerodromi na kojima je bio “tupoljev” dobro obezbjeđeni, stručnjaci koji su pričali za “Pravdu” u to sumnjaju. Pilot-instruktor Andrej Krasnoperov kaže da je aerodrom “Čkalovski” manje zaštićen nego bilo koji civilni. Stoga, ruski list navodi da je bomba bez problema mogla da bude postavljena u avion kako na vojnom aerodromu “Čkalovski”, tako i u Adleru, koji se koristi i u vojne i civilne svrhe.

– Sve se uklapa u to da je neko postavio eksploziv u avion, a kasnije je izveden elektronski napad. Međutim, u pitanju nije terorizam, već rat s NATO savetzom – zaključuje “Pravda”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

  1. hahaha ovo je presmiješno

    Reply
  2. Uvijek kriv neko drugi, stari avioni iz 1968 godine,sta ocekivati stari totalno , nesigurni sada su totalni promasaj …..zamislite da imate ladu iz 70-tih i pokvarila se na 50 km voznje koga bi tada optuzili….ovako propagandom okrivite famoznog neprijatelja koji uvijek vreba i prikrijete vlastite greške .

    Reply

Komentiraj