SRETNO NAM TRUMPOVANJE: Washington u ‘vrtlogu odmazde’ Rusije i Kine!

Rusija je zaprijetila odmazdom Washingtonu u slučaju novih ekonomskih sankcija. A analitičari predviđaju da bi Trumpovi potezi mogli i odnose s Pekingom baciti u ‘vrtlog odmazde’ ukoliko svoje riječi provede u djelo.

Američka republikanska senatorica Lindsey Graham je izjavila da bi Rusija i predsjednik Vladimir Putin trebali očekivati oštre sankcije nakon cyber napada tijekom predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Donald Trump.

“Da budem iskrena, umorni smo od laži o ‘ruskim hakerima’ koje su počele stizati iz SAD-a i to sa samog vrha”, izjavila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Hakeri, navodno povezani s ruskom vladom, upali su prije oko šest mjeseci u računalnu mrežu Demokratskog nacionalnog odbora (DNC) i došli do čitave baze podataka o kandidatu Republikanske stranke za predsjednika SAD-a.

List Washington Post, koji je prvi objavio vijest o upadu ruskih hakera, naveo je da su hakeri ozbiljno ugrozili računalni sistem DNC-a, koji je sadržavao podatke iz istraživanja demokrata o Trumpu, kao najozbiljnijem protivniku iz tabora republikanaca.

Hakeri su čak mogli čitati i elektroničku poštu u sadržaj chatova, navodi Washington Post, pozivajući se na anonimne stručnjake Odbora i stručnjake za sigurnost. Rusija je negirala umiješanost u hakiranje baze podataka, no CIA je objavila da se “Rusija uplela u američke predsjedničke izbore ne bi li pomogla Donaldu Trumpu da pobijedi”.

Prvi, a već debelo okašnjeli Trumpov rat

Derek Scissors, glavni ekonomist China Beige Book’sa, kaže da Tramp može početi ostvarivati svoje prijetnje Kini tako što će uvesti, na primjer, posebne tarife na kineski čelik.

“Ali će onda Kina poželjeti osvetu. Nakon toga će Trump uzvratiti, i eto nas u vrtlogu”, rekao je Scissors za CNBC. Iako zagovara “mudrost” s obje strane Pacifika kako bi se izbjegao trgovinski rat, on ne sumnja da će SAD “nešto učiniti”. Dodao je da malo vjerojatno da će Peking dodatno devalvirati juan jer postoji opasnost od odljeva kapitala u druge zemlje.

Da Kina može biti sljedeća Trumpova meta misli i ekonomist Peter Navarro, koji je odnedavno u Trumpovom trgovinskom timu. Podsjetimo, on je prošlog tjedna rekao kako vjeruje da Kinezi nisu fer igrači kada je o trgovini riječ. Navarro je autor dokumentaronog filmskog falsifikata Smrt u Kini, koji govori o tome kako je Amerika izgubila svoju proizvodnju zbog Kineza.

“Pomozite Americi, zaštitite svoju obitelj. Ne kupujte Made in China”, poručuje Navarro u filmu, kao da su Kinezi došli i sami odveli proizvodnju iz Amerike, a to nisu učinile same američke korporacije zbog ekstraprofita.

Trump ne podnosi Kinu

Trump nije krio svoje stavove prema Kini ni u kampanji, a ni kasnije. Naljutio je Kineze i razgovorom s tajvanskom predsjednicom. Tako da su si i prije nego što je Trump službeno stupio na dužnost, dvije najveće svjetske ekonomije počele zadavati udarce jedna drugoj.

Evo samo primjera: kineska online trgovina Alibaba opet je na američkoj crnoj listi zbog navodne prodaje krivotvorene robe. Predsjednik Alibaba grupe Michael Evans sumnja da se odluka “temelji na stvarnim činjenicama ili je pod uticajem trenutne političke klime” jer Alibaba se na tu odluke ne može ni žaliti.

Iz Kine je također stigla vijest da se sprema drakonska kazna za General Motors zbog monopola. Peking upozorava da će, ukoliko Trump počne trgovinski rat s Kinom, to imati posljedice. Mnogi izvršni direktori američkih tvrtki, ali i ekonomisti, zabrinuti su da bi takva Trumpova politika mogla izazvati trgovinski rat. A to bi išlo na štetu američkih radnika i potrošača.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj