TRUMP ŽELI PREBACITI AMERIČKU AMBASADU IZ TEL AVIVA U DREVNI GRAD: Status Jerusalema može izazvati veliko nasilje

Nakon usvajanja rezolucije UN kojom se osuđuje izgradnja izraelskih naselja na okupiranoj teritoriji, prkosna reakcija Izraela i navodi da će biti izgrađeno još nekoliko hiljada kuća u istočnom Jerusalemu u kombinaciji s planom novog predsjednika SAD Donalda Trumpa da američku ambasadu prebaci iz Tel Aviva u Jerusalem mogli bi da budu okidač za novi talas nasilja, piše Guardian.

Iako je državni sekretar John Kerry u govoru koji je održao u State departamentu naglasio podršku aktuelnog američkog predsjednika Baracka Obame rješenju o postojanju dvije države, odnosno sporazumu Izraelaca i Palestinaca, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je naglasio da će pružati otpor mirovnom okviru koji je, kako tvrdi, nametnut njegovoj vladi.

Administracija aktuelnog predsjednika i njegovi saveznici zapravo pokušavaju da na samom kraju Obaminog mandata zaštite ono što je preostalo od mirovnog procesa prije nego što Trump u januaru zvanično stupi na funkciju, piše Guardian. Očekuje se da plan koji je Kerry iznio u govoru naiđe na podršku na sastanku šefova diplomatija 15. januara u Parizu, samo pet dana pre Trumpove inauguracije. Kako se navodi, cilj sastanka je jačanje strategije za izolaciju Netanjahua u nadi da će ga to natjerati da obnovi pregovore s Palestincima. Netanjahu je, međutim, rekao da njegova vlada neće imati predstavnika na tom skupu.

Izraelska vlada navodno strahuje da bi smjernice o kojima se bude postigao dogovor u Parizu mogle da se pretvore u još jednu rezoluciju UN pre nego što Trump zvanično uđe u Bijelu kuću. Netanjahuov portparol je rekao da postoje “pouzdani dokazi” da je Obamina administracija kovala plan za promociju rezolucije UN. Izrael je saopćio da će dokazi protiv Obamine administracije biti predstavljeni Trumpovom timu.

Egipatski mediji su u utorak,  objavili dokument za koji se navodi da predstavlja transkript sa sastanka na kojem su Kerry i savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice diskutirali o rezoluciji UN i prijedlozima SAD palestinskim zvaničnicima, koji su se složili da pruže direktnu podršku Kerrijevom mirovnom prijedlogu. Međutim, portparol State departamenta John Kirby tvrdi da takav sastanak nije nikad održan. U međuvremenu, izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman je rekao da konferencija u Parizu predstavlja “Drajfusovo suđenje”, aludirajući na širenje antisemitizma U Francuskoj pre više od jednog vijeka, te je apelovao na francuske Jevreje da se presele u Izrael.

Jedan francuski zvaničnik je u utorak negirao da postoji plan da se usvoji nova rezolucija Savjeta sigurnosti UN na osnovu konferencije u Parizu. Portparol Ministarstva vanjskih poslova je rekao da će sastanak “učesnicima pružiti priliku da predstave sveobuhvatni paket za poticanje obnavljanja pregovora između Izraelaca i Palestinaca. Samo će oni moći da direktno zaključe mirovni sporazum”, rekao je neimenovani zvaničnik. Palestinski lider Mahmud Abbas je rekao da se nada da će se na konferenciji u Parizu uspostaviti međunarodni mehanizam za okončanje izgradnje izraelskih naselja.

Trump je kritikovao rezoluciju UN, koja je usvojena u petak. On je rekao da će ona otežati pregovore o mirovnom procesu. Novi predsjednik SAD je na Twitteru u ponedjeljak napisao da su UN “samo klub u kojem se okupljaju ljudi da bi razgovarali i zabavili se”. Trumpov ambasador u Izraelu David Fridman, inače njegov advokat, aktivno podržava izgradnju naselja.

Aaron David Miller, bivši pregovarač SAD na Bliskom istoku, koji je sada ekspert u ekspertskoj grupi Willson centar, rekao je da Obamini napori u posljednji čas u vezi sa izraelsko-palestinskim pitanjem mogu da budu okidač za žestoku reakciju. “Tako se rizikuje da se dolazeća administracija distancira od svega što se bude dešavalo do kraja decembra i početkom januara, i to ne samo da se distancira, već i da pošalje očigledne znake Izraelcima da će podržati i favorizirati aktivnosti na licu mjesta koje prevazilaze ono što mi vidimo”, rekao je Miller i naglasio da su sada “veće šanse da Netanjahu izvrši pritisak, a da Trump pozitivno odgovori na inicijativu da se ambasada iz Tel Aviva prebaci u Jerusalem.” Miller je istakao da ako izuzetno osjetljivo pitanje statusa Jerusalema postane ponovo tačka razdora između Izraelaca i Palestinaca, “onda su, prema njegovom mišljenju, izuzetno velike šanse za ozbiljan, značajan sukob”.

 

 

(Global CIR/Danas.rs)

Objavljeno u:

Komentiraj