(VIDEO) ŽIVOT ISPRESIJECAN LIČNIM TRAGEDIJAMA: Edit Pjaf – pjevačica izuzetnog glasa od rođenja imala težak život!

Edit Pjaf rodila se 19. decembra 1915. godine u Parizu. Na 101. godišnjicu od rođenja slavne šansonjerke prisjetili smo se njenog izuzetnog talenta i životnog puta koji je bio ispresijecan velikim ličnim tragedijama.

Iako su brojni biografi pisali o životu slavne francuske šansonjerke Edit Pjaf, malo je poznato o njenom životu. Punog imena Edit Đovana Gasion, ova Francuskinja izuzetnog glasa je od rođenja imala težak život.

Majka ju je napustila nakon porođaja, a otac je otišao u rat, pa je odgoj djevojčice prepušten baki, inače poznatoj “madam” u Normandiji. Edit je svoje djetinjstvo provela u javnoj kući, a za nju su se brinule kurtizane. Povrh svega, od treće do sedme godine života je bila je slijepa, za šta je navodno bio zaslužna upala rožnjače oka.
Biografi Edit Pjaf vjeruju da je odrastanje u ovakvom neprikladnom mjestu uticalo na njen pogled na život, ali i odnose s muškarcima. “Mislila sam da kada muškarac pozove ženu napolje, ona ne smije da ga odbije”, priznala je francuska pjevačica u nekim kasnijim intervjuima.

Edit je stekla veću popularnost 1935. godine kada ju je na pariskim ulicama otkrio vlasnik noćnog kluba “Le Gerny’s”. Iako je bila nervozna na bini, Luj Leple podsticao ju je da pjeva, a zbog njene visine od svega 142 centimetara dao joj je scensko ime La Mome Piaf ili vrapčić, koji će je pratiti sve do smrti.

Naučio ju je osnove scenskog pokreta, a insistirao je da nosi crnu haljinu na bini koja je postala njen zaštitni znak. Nastupi u Le Gerny’s-u doneli su joj ugovor za snimanje albuma i činilo se da je na izvrsnom putu slave. Ali 6. aprila 1936. godine Leple je pronađen mrtav, a Edit Pjaf bila je jedna od osumnjičenih.

Iako je oslobođena krivice, trebalo je da povrati svoj imidž.

pjaf

U svom kratkom životu Edit je ljubila nekoliko slavnih muškaraca. Imala je vezu s francuskim kompozitorom i šansonjerom Šarlom Aznavurom, a udavala se dva puta. Žaku Pilu sudbonosno da rekla je 1952., ali je zatražila razvod pet godina kasnije.

Bračnu sreću potražila je i s dvadeset godina mlađim grčkim frizerom i zabavljačem Teom Sarapom za kog se udala 1962. godine i s kojim je nastupala sve do svoje prerane smrti 1963. izazvane neuhranjenošću i problemima s jetrom.

Ipak, bokserskog šampiona Marsela Serdana smatrala je ljubavlju svog života. Zaljubila se u njega u ljeto 1948. godine uprkos činjenici da je bio oženjen i imao troje djece, a izgubila ga je u tragičnoj avionskoj nesreći godinu dana kasnije.

Prema njenom turbulentnom životu snimljen je hvaljeni film “La vie en Rose” 2007. godine, u kojem ju je glumila francuska glumica Marion Kotijar, koja je za ovu ulogu dobila i nagradu Oskar. U videu poslušajte jednu od njenih najpoznatijih pjesama “Non je ne regrette rien” (Ne, ne žalim ni za čim).

(Global CIR/still.kurir.rs)

Komentiraj