ZBOG POTENCIJALNIH PRIJETNJI: Pojačane mjere bezbjednosti u Evropi za Novu godinu!

Uoči dočeka Nove godine, širom Evrope pojačane su mjere bezbjednosti zbog potencijalnih prijetnji od terorističkih napada, nakon što je u napadu na Božićni vašar u Berlinu ubijeno 12 osoba.

U evropskim prestonicama podignute su betonske barijere, a povećano je i prisustvo policajaca, prenio je Rojters. U Berlinu je zatvoren trg ispred Brandenburške kapije, a sprema se raspodjela 1.700 dodatnih policajaca. “Preduzimaju se sve mjere kako bi se spriječio potencijalni napad”, rekao je za britansku agenciju portparol policije u Berlinu Tomas Nojendorf dodajući da će neki policajci nositi automatske puške.

Više od 600 policajaca biće na dužnosti u novogodišnjoj noći u Frankfurtu, što je dvostruko više nego 2015. godine. U Kelnu, gdje su stotine žena prethodne novogodišnje noći bile žrtve seksuanih napada ili su opljačkane ispred glavne željezničke stanice, policija je postavila nadzorne kamere. U Beču je policija ženama dodijelila više od hiljadu “džepnih alarma” kako bi izbjegla da se dogode napadi poput onih u Kelnu.

Gradonačelnik Brisela, gdje je u samoubilačkim bombaškim napadima u martu ubijeno 16 osoba, a povrijeđeno više od 150, razmatarao je da otkaže vatromet za doček Nove godine, ali je ipak odlučio ove nedjelje da se obilježi na taj način ulazak u 2017. godinu.

Mjere bezbjednosti pojačane su na turističkim lokacijama u Italiji, među kojima je i Koloseum u Rimu. Širom gradskog trga u Milanu, u kojem je policija ubila osumnjičenog za napad na Božićni vašar u Berlinu, vrše se bezbjednosne provjere, a kamionima je zabranjeno da priđu centru Rima i Napulja. U Madridu se planira sa de rasporedi dodatnih 1.600 policajaca tokom vikenda.

Drugu godinu zaredom, pristup glavnom gradskom trgu Puerta del Sol, gdje se tradicionalno dočekuje Nova godina, biće ograničen na 25.000 osoba, a policija će postaviti barikade kako bi kontrolisala pristup. U Francuskoj će 90.000 policajaca i više hiljada vojnika biti na dužnosti u novogodišnjoj noći.

U Parizu, gdje je u napadima Islamske države ubijeno 130 osoba u novembru prošle godine, povećene su mjere bezbjednosti tokom vikenda, a očekuje se da će oko 600.000 ljudi posmatrati vatromet sa najpoznatije pariske avenije u Jelisejska polja. Nakon napada u Berlinu pojačane su mjere bezbjednosti i na Balkanu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj