INTRIGANTNI GENIJE: Nepoznate činjenice o Leonardu da Vinčiju

Kada je 1519. godine umro Leonardo da Vinči, iza sebe je ostavio oko 6000 stranica na kojima su pronađena njegova životna promišljanja, kulinarski recepti i duhovite anegdote. Takođe, iz tih spisa saznalo se mnogo o Leonardovim izvorima inspiracije, želji za vječnom slavom, ali i privatnim problemima i ljubavnim jadima.

Većinu činjenica koje danas znamo o životu ovog genija znamo zahvaljujući ovim spisima.

NEPRIZNATI SIN

Leonardo da Vinči je rođen 1452. godine blizu gradića Vinčija u Toskani. O njemu se brinuo otac koji je bio notar i zemljoposednik. Opšte je prihvaćeno vjerovanje da je njegova majka Katerina zapravo bila lokalna seljanka.

Međutim, historičari vjeruju da je ona bila rob, u vlasništvu Leonardovog oca Pjera. Nikada nije živio sa oba roditelja jer su oni živjeli odvojeno. Do svoje pete godine o njemu se starala majka, a kasnije će preći u očevu kuću koji je u međuvremenu oženio drugu ženu.

Tokom svog odrastanja udaljio se od majke, ali su se povremeno dopisivali. Podaci pronađeni u njegovim zabilješkama pokazuju da je gajio posebnu vezu sa ocem, čija ga je smrt duboko potresla.

Leonardo da Vinči: Mona Liza, Foto: Pixabay

SAMOUKI GENIJE

Za razliku od ostalih velikih umjetnika renesanse, Da Vinči nikada nije imao bilo kakvo formalno obrazovanje. Ipak, ima podataka da je bio podučavan kada je u pitanju čitanje, pisanje i matematika.

Odrastajući u Toskani, veći dio vremena je provodio u prirodi, koja ga je očarala ali i oblikovala njegov umjetnički dar. Naročito su ga inspirisali tokovi rijeka i let ptica grabljivica. Umjetnik je zabilježio san u kome ptica grabljivica slijeće na njegovo lice pokušavajući da ugura svoj pernati rep između njegovih usni.

Tako je bilo do tinejdžerskih dana kada je mladi Leonardo otišao u Firencu da radi kao učenik kod istaknutog slikara Andrea Del Verokija. Nije mu trebalo mnogo vremena da bi nadmašio svog učitelja. Pričalo se da je pomagao Verokiju prilikom izrade slika.

Jednom je preuzeo odgovornost da naslika anđela, na slici poznatoj pod imenom “Krštenje Hristovo”. Iskusni slikar je bio šokiran Leonardovim talentom, zarekavši se da nikada više neće uzeti kičicu u ruke.

NEDOVRŠENI RADOVI

Da Vinči je radio sporo, tako da mnoga njegova djela nisu završena. To naravno nije slučaj sa Mona Lizom, ali Luvr je i dom slike “Sveta Ana, Bogorodica i dijete”. U pitanu je nedovršeno djelo na kome je prikazana Devica Marija, Isus kao beba i bogorodičina majka Sveta Ana.

Pored nedovršenih slika, Leonardo je ostavio i mnogo izuma, a neki najvažniji spisi nikada nisu pronađeni.

Potomci Leonarda da Vinčija, Foto: AP

SODOMIJA

U svojoj 24. godini Leonardo da Vinči je uhapšen zajedno sa još nekoliko muškaraca, a lokalni moćnici su ga optužili za sodomiju i seksualnu eksploataciju sedamnaestogodišnjeg Jakopa Saltarelija, piše Listverse.

U Firenci se sodomija kažnjavala smrću. U nedostatku svjedoka, optužba je pala, pa je mladi umjetnik iz procesa izašao nekažnjen. Ipak, duboko ga je pogađala činjenica da je društvo u ovom renesansnom gradu sklono da optuži bez povoda, miješajući se u nečiju privatnost.

Tada je počeo da strahuje za svoj život, pa se preselio u Milano.

MILITANT

Po napuštanju Firence, Da Vinči je tragao za novim angažmanom. Da bi počeo da slika, morao se dodvoriti vojvodi od Milana, Ludoviku Sforci. Tada je počeo da stvara djelo za koje se vjerovalo da je kruna njegovog umjetničkog rada – džinovsku bronzanu statuu konja. Rad je prekinuo jer su Francuzi izvršili invaziju na Milano.

Ipak, to nije bilo sve od Leonarda u njegovoj milanskoj eri. U tom periodu umjetnik se angažovao i na izradi vojničkih naprava. Pronađeno je mnogo skica sa prikazima konstrukcija topova, mašina za stvaranje dimnih zavjesa, prenosivih mostova čak i oklopnih vozila! Uz to nađene su i skice letjelica, ali ne postoje zvanični podaci da je bilo koja od njih napravljena.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj