RUSKE DIPLOMATE NAPUSTILE SAD: Trampa čeka brifing sa obavještajcima zbog Rusa

Ruske diplomate koje su protjerane nalogom američkog predsjednika Baraka Obame, napustile su danas Vašington. “Avion je uzletio i svi su otišli”, saopšteno je iz ruske Ambasade u Vašingtonu.

Obama je naredio protjerivanje 35 Rusa osumnjičenih za špijunažu. Uvedene su sankcije protiv dvije ruske obavještajne agencije zbog hakerskih upada u računare američkih političkih grupacija tokom predsjedničkih izbora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin donio je odluku da niko od američkih diplomata neće biti protjeran i da će pri donošenju odluka o daljim koracima u američko-ruskim odnosima razmatrati postupke novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa. Tramp preuzima dužnost američkog predsjednika 20. januara.

Trampa čeka brifing sa obavieštajcima zbog Rusa

Budući portparol Bijele kuće Šon Spajser izjavio je da je Bijela kuća možda disproporcionalno kaznila Rusiju kada je naredila protjerivanje 35 ruskih diplomata zbog sumnje da su ruski špijuni.

Šon Spajser je u intervjuu za ABC rekao da će Tramp imati brifing sa američkim obaviještajnim službama nakon što je odlazeći predsjednik SAD Barak Obama uveo sankcije Rusiji, prenosi Rojters.

“Vidite kako je 35 osoba izbačeno, a dva mjesta zatvoreno. Pitanje je da li je to proporcionalna reakcija? Možda jeste, možda nije, ali to je nešto o čemu morate da razmišljate”, rekao je. Kako navodi Rojters, Tramp će imati brifing sa obaviještajnim službama slijedeće nedjelje, nakon što se večeras vrati u Njujork.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj