HOLLANDE U POSJETI IRAKU: ‘Borba protiv DAIŠ-a ovdje spriječava terorističke napade u Evropi’

Podrška vojnim operacijama protiv DAIŠ-a ključna je za sprječavanje terorističkih napada kod kuće, rekao je u ponedjeljak francuski predsjednik Francois Hollande tokom posjete Iraku.

Hollande je već posjetio Irak 2014., te ostaje najistaknutiji čelnik neke države koji je doputovao u tu državu otkad je prije dvije i pol godine započela operacija američki vođene koalicije protiv DAIŠ-a.

Francuska nakon SAD-a daje najveću podršku koaliciji koja je izvršila na hiljade zračnih napada protiv DAIŠ-a u Iraku i Siriji, te je iračku vojsku opskrbila vojnom opremom i pružila joj obuku i savjete. Važni akteri te koalicije u kojoj sudjeluje 60 država su i Australija, Italija i Velika Britanija.

“Poduzimanje protuterorističkih operacija ovdje u Iraku sprječava takva djela na našem tlu”, istaknuo je Hollande u blizini Bagdada, u bazi iračke elitne Protuterorističke službe. Riječ je o jedinicama koje je obučila francuska vojska, predvodile su većinu velikih operacija protiv DAIŠ-a od 2014. godine i izvršile prvi proboj prema oslobađanju Mosula, najvećeg preostalog terorističkog uporišta u Iraku.

Jačanje DAIŠ-a u Iraku od 2014.

Iračke vojne snage potpuno su se raspale kad su teroristi DAIŠ-a u junu 2014. zauzeli taj grad, drugi najveći u Iraku, te osvojili većinu sunitskog dijela države.

Teroristi su potom u augustu 2014. osvojili još teritorija i protjerali stotine hiljada ljudi iz područja koja su bila pod kontrolom kurdskih pešmerga. Hollande će tokom poslijepodneva posjetit Erbil u iračkom Kurdistanu, grad u kojem posebne francuske snage savjetuju pešmerge oko borbe za oslobađanje Mosula.

Francuske zračne snage su, prema podacima ministarstva obrane, od pridruživanja SAD-u u septembru 2014. izvele više od 5700 letova i oko hiljadu napada, te su uništile više od 1700 meta.

Francuska u Jordanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima ima stacioniranih 14 borbenih aviona Rafale. U blizini Mosula smješteno je 500 francuskih vojnika koji obučavaju elitne iračke snage, kao i artiljerijska vozila CAESAR koja se nalaze južno od tog grada i pružaju podršku borbi za njegovo oslobađanje.

Državljani Francuske su među najbrojnijim stranim borcima u DAIŠ-u, pa zapadne sigurnosne agencije strahuju da će raspad “kalifata” u Iraku i Siriji rezultirati velikim povratkom terorista koji bi mogli provoditi terorističke napade kod kuće.

Stare unutrašnje podjele u Iraku

Očekuje se da će Hollande izraziti podršku pomirbi i ujedinjenju Iraka, no analitičari su zabrinuti da će dovršetkom operacija protiv DAIŠ-a na vidjelo ponovno izaći stare unutrašnje podjele u toj državi.

“Inzistirat će na važnosti nastavka napora kako bi se zajamčila trajna sigurnost zemlje nakon pobjede nad DAIŠ-em i suživot zajednica u Iraku, jedinstvenom i suverenom”, rekla je Elizejska palača u priopćenju uoči Hollandeovog puta u Irak.

Francuski predsjednik će se sastati s iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem, pripadnikom većinskih šiita, predsjednikom Fuadom Masumom, pripadnikom kurdske manjine, te predsjednikom parlamenta Salimom al-Džuburijem, jednim od najistaknutijih sunitskih političara, te će s francuskim ministrom obrane Jean-Yvesom Le Drianom jedan dan svog posjeta provesti u pokrajini Kurdistan na sjeveru države.

Hollandeova posjeta, čiji je program bio obavijen velom tajne sve do posljednjeg trenutka, odvija se pod maksimalnim mjerama sigurnosti.

Istovremeno, u bagdadskom Sadr Cityju u napadu automobilom bombom poginulo je najmanje deset ljudi.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj