ŠEF NJEMAČKE DIPLOMATIJE: Ne vjerujem u trajno primirje u Siriji

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier skeptičan je oko izgleda u trajno primirje u Siriji, unatoč prekidu vatre koji je prošle sedmice stupio na snagu i uglavnom se poštuje.

“Da bi postojali izgledi za mir, potrebno je više od toga da nema vojnih sukoba”, rekao je Steinmeier za list Rheinische Post u broju od ponedjeljka. On vidi malo izgleda za trajni prekid neprijateljstava bez pravih političkih pregovora koji bi uključili sve strane. Ipak, “činjenica da se primirje više-manje poštuje znak je nade za ljude u Siriji”, dodao je.

U nedjelju, treći dan zaredom, prekid vatre u Siriji dogovoren uz posredovanje Rusije i Turske uglavnom se poštivao, uz sukobe manjeg intenziteta na nekim područjima.

Prekid vatre, iz kojeg su isključene terorističke skupine, takozvana ‘Islamska država’ i Fateh al-Šam, trebao bi biti uvod u mirovne pregovore predviđene krajem siječnja u Kazahstanu pod okriljem Moskve i Teherana koji podržavaju sirijsku vladu te Turske koja je na strani ‘pobunjenika’.

Primirje u Siriji, u kojoj je u šest godina dugom ratu poginulo više od 300.000 ljudi, a milioni su izbjegli i raseljeni, u subotu je jednoglasno poduprlo i Vijeće sigurnosti UN-a.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj