OBAMINE FOTOGRAFIJE IZ 2016: Historijski trenuci i dešavanja iza scene!

„Bila mi je velika čast svjedočiti historiji u ovih posljednjih osam godina.“ Predsjednikov fotograf , Pete Souza, izabrao je najfinije fotografije iz Bijele kuće i nadalje za posljednji pregled, prije nego se Obamina administracija promijeni u januaru, javlja BBC.

„Uređivanje za ovaj projekat je i subjektivan i ličan“, kazao je fotograf. „Da, tu su historijski trenuci koji uključuju i stvari koje se dešavaju ‘iza scene’, a koje više bacaju pogled na privatni izgled predsjednika i prve dame.“

Februar: “Reakcija predsjednika Obame na njegov udarac loptice tokom golf meča sa Joem Paulsenom, s lijeva, i Marvinom Nicholsonom”

Februar: “Sve vrijeme sam gledao u dječaka dok je predsjednik govorio na prijemu u Bijeloj kući obilježavajući afričko-američki mjesec historije. Kada je predsjednik počeo pozdravljati publiku iza užeta, spustio sam se na pod i uhvatio ovaj momenat kada predsjednik dotiče lice dječaka prije nego što ga pozdravi, saznao sam da se zove Clark Rwynolds i predsjednik se za njega i potpisao.”

Mart: “Bila je čast gledati ove djevojke kako odrastaju. Malia, naprijed, i Sasha su pozvane na Državnu večeru u čast premijera Kanade, Justina Trudeaua i gospođe Sophie Gregoire-Trudeau. Na fotografiji se nalaze u Velikoj sali.”

Mart: “Desilo se spontano jedno poslijepodne kada je predsjednik počeo plesati, pomagao je svojoj pomoćnici povodom njenog vjenčanja.”

Mart: “Prva dama gleda kako predsjednik grli Caprinu Harris prije prijama povodom Uskrsa. Caprina je plakala kada joj je porodica rekla da Obama više neće biti predsjednik, snimak je otišao na YouTube i predsjednik Obama joj je odgovorio putem Facebooka kazavši da on ne ide nigdje. Imali su priliku da se sretnu.”

April: “Bilo je nejasno da li ću pratiti predsjednika kada se bude sastajao sa mladim princom Georgeom. Ali, noć prije, služba me je nazvala kazavši da su dobili riječ iz Kensingtonske palače da će dopustiti da fotografišem nekoliko trenutaka tokom posjete. Naposlijetku, ova fotografija je bila najzanimljivija, samo je smetao stol u uglu da uhvatim ovog anđela i momenat kako treba.”

Juni: “Predsjednik ganja djecu i članove pressa sa velikim pištoljima na vodu tokom Biden Beach Boardwalk Basha 2016.

Juni: “Najbolja priča o djeci je što ne znaš šta će uraditi u prisustvu predsjednika. Tako da kada je David Axelrod stao ispred Ovalnog ureda sa unukom, Maelin, ona se zatrčala i sjela pored predsjenika koji je razgovarao sa ‘odraslima’. Na trenutak se Maelin okrenula prema predsjedniku koji je gledao u nju.”

Juli: “Njemačka karcelarka Angela Merkel reaguje na ideju da će se nekako svi prisutni novinari skupiti da fotografišu državnike u malom hodniku u Varšavi, a zapravo su se svi redali onako kako će ulaziti u sobu gdje će govoriti za novinare.”

August: “Predsjednik Obama puše rođendanske svijeće.”

August: “Predsjednik gleda virtualni film snimljen tokom njegove posjete Yosemite nacionalnom parku, ranije tog ljeta, dok pomoćnica Ferial Govashiri nastavlja raditi na svom računaru.”

Septembar: “Predsjednik na planinarenju sa kćerkom Maliom u nacionalnom parku u Virginiji, sjedi i gleda Potomac rijeku.”

Septembar: “Nakon sastanka sa glumcem i borcem za ljudska prava, aktivistom Georgeom Clooneyem, predsjednik ga je pozvao i trojicu njegovih kolega da se druže na basketball terenu. Ova fotografija je posebna i visi na zidu u Zapadnom krilu Kuće.”

Septembar: “Prva dama u kupovini i pripremi za život poslije Bijele kuće, ovo je bio zadatak u emisiji Ellen DeGeners.”

Septembar: “U sklopu zvaničnog otvaranja Aričko-američkog muzeja, Booner porodica je željela da se fotografiše sa bivšim predsjednikom Georgeom W. Bushem i bivšom prvom damom Laurom Bush. Predsjednik Bush je uzeo mobitel od Bonnera i dao predsjedniku Obami da ih uslika. Bonner porodica je četvrta generacija od Elijaha B. Odoma, mladog roba koji je pobjegao u slobodu.”

Oktobar: “Bijela kuća je ugostila South (Jug) od Southa Lawna, događaj iz Austina, Texas. Prije ručka je i predsjednik gledao postavku sa prozora iz Ovalnog ureda, a onda mi se obratio: “Hej Pete,” kazao mi je, “hajde da me uslikaš sa Lego čovjekom.” Pa sam ga i uslikao.”

Oktobar: “Na kraju dana više nije bilo svjetla, a predsjednik i prva dama su izašli na Južni travnjak za Fourth Quarter zdravicu za osoblje Bijele kuće.”

Oktobar: “Bill Murray je posjetio Bijelu kući povodom priznanja za dodjelu nagrade Mark Twain – američki humor. Kada je predsjednik otvorio vrata Ovalnog ureda, smijao se, jer je Bill bio obučen u dresu Chicago Cubsa prije što su Cubsi počeli svjetsku seriju.”

Oktobar: “Predsjednik je krenuo da poželi dobrodošlicu djeci za Noć vještica kada je sreo Supermena. ‘Pokaži svoje mišiće’, rekao je malom Walkeru.”

Novembar: “Bilo je to jutro nakon izbora i predsjednik je želio razgovarati sa sekretarom Joshom Earnestom o objavi za medije. Čuo je da se Josh sastaje sa svojim timom, pa im se predsjednik pridružio. Josh je doveo cijeli tim u predsjednički ured, neki su tu bili prvi put.”

Novembar: “Dan nakon izbora predsjednika je posjetio Alex Mytebri. Šestogodišnji dječak iz New Yorka je napisao pismo predsjedniku nakon što je vidio srceparajuću fotografiju sirijske izbjeglice Omrana Daqneesha kako sjedi ispred ambulante, prekriven krvlju i prašinom. U svom pismu, Alex je napisao predsjedniku: ‘Možete li molim vas otići po njega i dovesti ga mojoj kući. Čekat ćemo vas sa zastavama, cvijećem i balonima. Dat ćemo mu porodicu i bit će naš brat.’ Predsjednik je bio toliko dirnut da je to pismo u cijelosti pročitao Ujedinjenim narodima u Septembru. Alex i njegova porodica su pozvani da posjete Ovalni ured da bi mu predsjednik rekao koliko mu je pismo značilo.

Novembar: “Bruuuuuuce! Predsjednik se rukuje sa Bruceom Springsteenom u Plavoj sobi Bijele kuće na ceremoniji predsjedničke Medalje za slobodu. Tako mi je drago zbog Brucea, bio sam njegov fan skoro 30 godina i pregledao sam najmanje 35 njegovih koncerata.”

Decembar: “Kada sam prvi put objavio ovu sliku i ispričao priču o šali sa snjegovićem koji viri u Ovalni ured, mnogi su pomislili da je to moja šala. Ali to nisam ja, i kao što sam prethodno i napisao, osoblje je dogovorilo da neće reći čija je ovo ‘podvala’, jedino ako Brian ne odluči progovoriti o tome ko mu je u ovome pomogao. UPS.”

 

 

(Global CIR/BBC)

Komentiraj