ČEŠKA PLANIRA PROMJENE USTAVA: Građani će uskoro imati pravo pucati na teroriste

U Češkoj bi se uskoro mogla dogoditi promjena Ustava nakon koje bi građani imali pravo pucati u teroriste tijekom napada, piše Prague Daily Monitor. Prijedlog promjene Ustava donijelo je češko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Vlasnici oružja u Češkoj moći će pucati na teroriste

Smatraju da bi se na taj način brzo i efikasno spriječili teroristički napadi. Vlasnicima oružja na taj će se način omogućiti da pucaju u teroriste, zbog zaštite svojih prava i sloboda.

Ministarstvo želi pogurati prijedlog tog zakona do listopada, kada će se u Češkoj održati parlamentarni izbori. Ističu da je mogućnost državnih tijela da brzo i efikasno spriječe incidente i žrtve tijekom eventualnih terorističkih napada. Zbog toga žele dopustiti građanima koji posjeduju oružje da interveniraju protiv terorista.

Do 1. prosinca 2016. godine, u Češkoj je bilo registrirano 300.115 građana koji posjeduju oružje. Registrirano je ukupno 798.424 komada oružja svih kategorija, uključujući i poluautomatske puške, pištolje i revolvere.

Strože kontrole za one koji posjeduju oružje

Predloženi zakon dopustio bi pucnjavu na teroriste samo u određenim slučajevima.

‘Namjera promjene Ustava nije ugraditi posjedovanje oružja i pucanje kao fundamentalno pravo poput onog u Americi, na primjer’, rekao je ministar unutarnjih poslova Češke.

Predloženi zakon odnosio bi se samo na češke građane i to na teritoriju republike Češke, a ne bi se odnosilo na ostale građane Europske unije koji se nalaze u Češkoj. Uz taj bi se zakon uvele i strože kontrole za one koji posjeduju oružje. Morali bi redovito ići na obvezne provjere, a zahtijevalo bi se i određeno znanje i pripravnost, dodao je ministar.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj