POLAGANJE ZAKLETVE: Danas zasjeda novi saziv američkog Kongresa

Članovi novog, 115. saziva američkog Kongresa danas će položiti zakletvu, što će označiti početak najavljene agresivne kampanje Republikanaca za ukidanje mjera koje je tokom osam godina na vlasti uveo demokratski predsjednik Barack Obama.

Prvi i najveći cilj Republikanaca, koji kontrolišu oba doma Kongresa, je Obamin zakon o zdravstvenom osiguranju koji su Republikanci dugo željeli da ukinu, a smatraju ga i uzrokom sporog ekonomskog oporavka zemlje.

Međutim, na meti Republikanaca u Kongresu koji nastoje da smanje savezni budžet i adminstraciju u Vašingtonu, biće i desetinama godina stari programi na koje se Amerikanci svakodnevno oslanjaju kao što su socijalno osiguranje i Medicare, navodi agencija AP.

Vođa Republikanaca u Predstavničkom domu Kevin McCarthy, Republikanac iz Kalifornije, rekao je “imamo mnogo toga da i mnogo toga da poništimo”.

Republikanci su također jučer izglasali slabljenje nezavisnog etičkog tijela koje ispituje navode o prestupima članova Kongresa. Prema promjeni koja je razljutila Demokrate, to nezavisno tijelo sada potpada pod Etički komitet Predstavničkog doma Kongresa.

Po tim prijedlozima, to tijelo će imati slabija ovlaštenja nadzora nad sukobom interesa i nad nepropisnim finansijskim djelovanjem. Paket novih propisa vjerovatno će danas biti izglasan u Kongresu pošto Republikanci imaju jasnu većinu.

Vođa manjinskih Demokrata u američkom Senatu, Chuck Schumer, obećao je da će pažljivo pratiti kako budući predsjednik SAD Donald Trump i Republikanci u Kongresu ispunjavaju obećanja i upozorio na opasnosti od “twitter predsjedništva”.

Schumer je rekao da će demokrate u Senatu paziti da Trump ispunjava svoja obećanja da će “Ameriku da ponovo učini velikom”, dok god to bude značilo otvaranje radnih mjesta, povećanje plata i pružanje pravih šansi defaforizovanim ljudima i zaštiti građanskih prava.

Ali će se svim snagama boriti kada Trump “bude apelovao na niže instikte koji umanjuju Ameriku i njenu veličinu”, rekao je Schumer. Vođa Demokrata u Senatu rekao je da su problemi SAD toliko kompleksni, da se ne mogu “riješiti tweetovima”.

Schumer je ovo napisao uoči svog današnjeg govora na prvoj sjednici novog saziva američkog Kongresa.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj