ČLANOVI KRALJEVSKE PORODICE NISU JEDINI STANOVNICI PALATE: Švedska kraljica tvrdi da njen dom opsjedaju druželjubivi duhovi

Palata Drottningholm, koju je UNESCO 1991. godine, zajedno sa njenim kraljevskim teatrom, Kineskim paviljonom i vrtovima – uvrstio među lokalitete svjetske baštine, danas je rezidencija švedske kraljevske porodice i popularna turistička atrakcija.

Ipak, kako tvrdi kraljica Silvija od Švedske, žena švedskog kralja Karla XVI Gustafa, u novom dokumentarnom filmu za nacionalnu televiziju SVT, članovi kraljevske porodice nisu jedini stanovnici palate. “Ovo mjesto u sebi nosi mnogo historije. Naseljavaju ga i naši mali prijatelji. Duhovi. Vrlo su druželjubivi i ponekad ti daju osjećaj da nisi sam. Dođite i iskusite sami kada padne mrak. Vrlo je uzbudljivo.”

Dodaje da je suživot sa dušama mrtvih uopšte ne plaši. “Zamislite šta bismo sve mogli da čujemo od njih.” Princeza Katarina, kraljeva sestra, potvrđuje kraljičine navode o “fantomima iz Drottnigholma”. “Mnogo je energije u toj kući. Bilo bi čudno da se ona ne uobličava u duhove.”

S obzirom na to da ovo nije prvi put da se govori o tome da je Štokholmska palata opsjednuta, identitet cimera kraljevske porodice  od ranije je poznat javnosti. Najstariji od njih je Sivi Čovjek, čija duša tumara sjevernim hodnicima još od 13. vijeka – i prije nego što je zamak poprimio svoj današnji oblik. Njemu se ponekad, nakon svojih pohoda na ostale evropske dvorove, pridruži i Bijela Dama, za koju se vjeruje da je duh njemačke plemkinje iz 13. vijeka i da je ona svojevrsni Kosač Smrti s obzirom da se ukazuje prije nego što neko iz zamka umre.

Prema tvrdnjama jednog švedskog historičara, ađutant trenutnog kralja Karla XVI Gustafa svjedočio je njenom prisustvu pred smrt kraljevog dede Gustava VI Adolfa. S obzirom na to da primarni stanovnici palate nemaju strah od njih, čini se da Sivi Čovjek i Bijela Dama vode savršen život poslije smrti. A i koja je prikladnija životna sredina za duhove (ili je politički korektno reći smrtna sredina za duhove?) od vjekova starog kraljevskog dvorca? Osim možda Hogwartsa.

 

(Global CIR/Nedeljnik.rs)

Komentiraj