WADI BARADA – BITKA ZA VODU! Pet milijuna stanovnika Damaska taoci terorističkih skupina!

Piše: Matija Lukač

Pet milijuna stanovnika Damaska i okolice su bez vode od 22.12.2016. kada su pripadnici terorističke skupine Jabhat Fatah al-Sham (bivša Jabhat al-Nusra, sirijski ogranak al-Qaede) kontaminirali izvor u dolini Barada (Wadi Barada) dizel gorivom.  Pet dana kasnije, pripadnici skupine koja je na UN-ovom popisu terorističkih organizacija objavili su videa i slike oštećenog izvora tvrdeći da je izvor pogođen u zračnim i topničkim napadima, te je zbog toga prekinuta opskrba vodom. No, na društvenim mrežama pripadnici i simpatizeri al-Qaede su se još prije kontaminacije izvora „pohvalili“ kako je izvor miniran, a cijela okupacija tog dijela u provinciji Damask ima za smisao ucjenjivati službene sirijske vlasti i na taj način dodatno štetiti svim naporima rješavanja krize.

„Aktivisti“ usko povezani s terorističkim skupinama i sirijskim ogrankom al-Qaede koji se koriste kao novinarski i UN-ovi izvori, počeli su novu kampanju skretanja pažnje na Wadi Barada tvrdeći da se tamo nalazi 100,000 stanovnika, iako procjenom iz 2004. godine populacija iznosi 3,678 stanovnika, a sa svim okolnim selima ne prelazi 10,000 stanovnika. Dakle, isto kao i u slučaju istočnog Aleppa gdje je i sami UN lagao da se u tom dijelu Aleppu nalazi 250,000 i više civila, „fake news“ i manipulacija brojevima u sirijskom konfliktu se nastavlja, što je ionako ustaljena praksa od samih početaka lažne sirijske „revolucije“.

Prisutnost terorističke skupine Jabhat Fatah al-Sham u Wadi Baradi otklanja mogućnost priključenja tog područja novom primirju koje je došlo na inicijativu Rusije, Turske i Irana. Al Qaeda je prisutna u Wadi Barada već duže vrijeme, a sredinom prošle godine objavili su snimku egzekucije 15 vojnika Sirijske vojske, čemu mediji odavno ne pridodaju nikakav značaj. Jer zašto bi objavljivali inkriminirajuće vijesti po njihove najčešće izvore iz Sirije. Ne izgleda lijepo kada publici pokažete tko su uistinu sirijski „pobunjenici“ i koga godinama propagirate. Naravno, nije samo Jabhat Fatah al-Sham prisutan, tu je i opskurna Liwa Adbaal al-Sham koja je dio Alwiyat Saif al-Shama takozvane „Slobodne sirijske vojske“ (FSA) koja je u prošlosti u bitci za Zabadani s njima dijelila zajednički zapovjedni centar pod nazivom Jaish al-Haramoun. Dokaz neraskidivih veza sirijskih „revolucionara“ i Al Qaede, ali to ionako nije ništa novo.

Screenshoot videa Jabhat al-Nusre i egzekucije 15 pripadnika Sirijske vojske u Wadi Barada

Jučer je objavljen dokument „civilnih udruga“ Wadi Barade u kojem izražavaju spremnost da prihvate službeno osoblje Crvenog križa i UN-a da posjete to mjesto i pregledaju ostatke ne-eksplodiranih bombi aludirajući da je sva odgovornost za prekid opskrbe na službenim sirijskim vlastima,  te da sa specijalnim timom pomognu u popravci glavne instalacije izvora vode. Naravno, pod uvjetom da se prekinu napadi Sirijske vojske i bombardiranja, te da se unese humanitarna pomoć, uz prisutnost posebnih kontrolora za izvršenje te operacije. Također, traže da se poštuje rezolucija 2336 UN-ovog Vijeća sigurnosti od 31.12.2016. kada je jednoglasno prihvaćena mirovna inicijativa Rusije i Turske, iako upravo zbog prisutnosti terorističke skupine Jabhat Fatah al-Sham to područje nije obuhvaćeno primirjem.

Dokument sa zahtjevima „civilnih udruga“ Wadi Barade

Zanimljivo da su jedan od potpisnika tog dokumenta  takozvane „Bijele kacige“, samoproglašena sirijska „civilna zaštita“ čiji je osnivač bivši oficir britanskih vojnih tajnih službi James Le Mesuier, a organizacija je financirana najviše od vlada Velike Britanije i SAD-a. Još jedan u nizu nebrojenih dokaza povezanosti famoznih „Bijelih kaciga“ sa sirijskom Al Qaedom.

Na slici pripadnici „Bijelih kaciga“ s plakatima podrške Wadi Barada!

U međuvremenu, Sirijska vojska nastavlja vojne operacije u Wadi Barada s krajnjim ciljem protjerivanja i /ili eliminacija terorističkih skupina, te osiguranje izvora vode. Ciljano područje je selo Bassima, a nakon jučerašnjeg napretka u okolici sela i žestokih borbi s terorističkom skupinom Jabhat Fatah al-Sham, bivšom Jabhat al-Nusrom i sirijskim ogrankom Al Qaede, Vrhovna komanda Sirijske vojske izdala je ultimatum teroristima u Wadi Barada da predaju grad u zamjenu za siguran prelazak terorista u provinciju Idleb, ili će biti svom silom napadnuti. Naravno, teroristi Jabhat Fatah al-Sham odbijaju ultimatum, a vojne operacije će se nastaviti.

 

 

(Global CIR/Piše: Matija Lukač)

 

1 Komentaron this Post

  1. zulfikar

    Sve sravniti sa zemljom,tačnije,sastaviti brda nad vadi Baradom zauvijek.

    Reply

Komentiraj