ANTIGLOBALIZAM DEL BOYA TROTTERA! Za Dela ne postoji velika depresija, inflacija, deflacija i devalvacija!

Piše: Mladen Marić

Sitni pijačni prevarant Del Boj je stvarna ikona antiglobalizma. On će prodati sve što može i na kraju kupiti ono što je prodao. Njegove legendarne muljaže nadaleko su poznate. Svaki buvljak u svijetu, pa tako i Delov buvljak u Pekamu, predstavlja ogledalo društva i bastion preživljavanja. 

U Delovom buvljaku, kao u drugim buvljacima u svijetu, ne pita se o porijeklu robe. Kako zaraditi, a ne raditi, moto je Del Boja, koji je zapravo „prodavač magle”. Del posjeduje neregistrovanu firmu koja djeluje na crnom tržištu, ne plaća poreze niti traži novac od države koja, kako kaže, “ne daje nama ništa, pa ni mi ne dajemo državi ništa”. Za koje grijehe bi neka organizacija ili sud optužili Del Boja i koliko bi mu kazni natovarili?

U skladu s tržišnom ekonomijom i svjetskim natpisom na njegovom autu s tri točka: Njujork-Pariz-Pekam, Del Boj vara, prodaje, preprodaje i kupuje sve od igle do lokomotive. Ima neke sličnosti između Del Boja i velikih mutinacionalnih korporacija. Istina, korporacije kradu milione i bilione, a on tu i tamo mazne poneku satelitsku antenu, lutku na napuhavanje, aktovke, koje na kraju završe u Temzi, mikrovalnu pećnicu, satove koje Triger prodaje po četiri funte ili s nekog kamiona skine gajbu paradajza…Sve u skladu s tržišnom ekonomijom.

Razlika je u tome što lopine iz korporacija, koji kažu „Iduće godine u ovo vrijeme bićemo bilioneri“, niko neće uhapsiti, a Del Boja, koji kaže „Iduće godine u ovo doba bićemo milioneri“, pa makar imali i milion krompira, uhapsi drug iz djetinjstva Roj Slajter, kojem Del na kraju mazne i ženu.

Del Boj nema desetinu savjetnika, kao što imaju multinacionalne korporacije. On ima jednog, ali vrijednog, Rodnija, koji u jeku žestoke zime kupuju ulje za sunčanje ili pokvarene kosilice. Del Boja ne brinu euro-atlantske integracije, nije uzeo kredit iz banke (uzeo bi, ali mu ne daju), nema pojma šta su MMF i Svjetska banka, rado bi se učlanio u masone jer ima masona prijatelja i pripadnika Novog svjetskog poretka – Bojsija.

Za Dela ne postoji Velika depresija, inflacija, deflacija i devalvacija. Za njega postoji recesija, njegova vlastita, kao i recesija društva, koju nekako, iz dana u dan, preživljava i trudi se da vlast i oni oko njega ne znaju da postoji s obzirom da bi, kako kaže, „dojurili da im vrati pare“. On živi u svijetu tržišno-crno-berzanske ekonomije. A crno tržište za njega je zlatno tržište.

Ipak, Del Boj je pošteniji od današnjih tajkuna i novopečenih političko-partijskih bogataša koji su se obogatili na krilima divlje privatizacije i preko leđa naroda.

 

 

(Global CIR/Piše: Mladen Marić)

Komentiraj