DA LI ĆE BITI IZRUČEN SRBIJI? Francuski sud odlučuje o slučaju Haradinaj!

Kosovski političar Ramush Haradinaj, uhapšen u Francuskoj po potjernici Srbije, tokom dana bi se trebao pojaviti pred sudom u gradu Colmaru,  koji će odlučiti hoće li ga zadržati u pritvoru do izručenja Srbiji ili će ga pustiti na slobodu, saopćila je predstavnica suda. Nije navela rok u kojem bi sud trebao donijeti tu odluku. 

Haradinaj, predsjednik Alijanse za budućnost Kosova, kod sebe je imao diplomatski pasoš kad ga je francuska granična policija uhapsila na aerodromu Basel-Mulhouse u srijedu, po potjernici iz Srbije, prenosi Reuters. Vlasti Srbije terete ga za zločine na Kosovu u vrijeme dok je bio zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova i traže njegovo izručenje. “Nego šta nego ćemo da tražimo. Imamo brojne dokaze….. i nema niko pravo da ruši Tužilaštvo kao zaseban organ”, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor iz francuskog pravosuđa saopćio je da će istražitelji razmotriti postoje li razlozi da se ne provede zahtjev o izručenju Haradinaja, javio je Reuters. Isti izvori navode da će se to pitanje razmotriti “posebno u slučaju ako se radi o izdavanju naloga iz političkih razloga”. Izvor je dodao da će istražitelji razmotriti je li njemu već bilo suđeno pred sudom Ujedinjenih nacija za ratne zločine zbog istih optužbi zbog kojih je potjernica izdana, navodi britanska agencija.

‘Tendenciozne optužnice iz Srbije’

Vlada Kosova, reagirajući na pritvaranje Haradinaja, ocijenila je da je optužnica Srbije protiv njega nezakonita, nepravedna i tendenciozna.

“Vlada Kosova i sva njena nadležna ministarstva prioritetno se angažiraju za što hitnije razjašnjavanje okolnosti zadržavanja predsjednika AZBK–a Ramusha Haradinaja i prevazilaženje situacije koja je stvorena kao posljedica nezakonitih, nepravednih i tendencioznih optužnica Srbije”, kaže se u saopćenju Vlade Kosova.

Istovremeno je Ministarstvo pravde saopćilo da se, u koordinaciji s Ministarstvom vanjskih poslova, Policijom Kosova i kosovskim ambasadorom u Francuskoj, obratilo francuskom Ministarstvu pravde sa zahtjevom za hitno oslobađanje Haradinaja.

“Ministarstvo pravde smatra da su svi nalozi za hapšenje izdani od Srbije za državljane Kosova za navodna krivična djela izvršena u Republici Kosovo nezakoniti i neprihvatljivi te stoga očekujemo hitno oslobađanje Ramusha Haradinaja”, navodi se u saopćenju Ministarstva pravde Kosova.

Zvaničnici Haradinajeve stranke od Vlade u Prištini zahtijevaju prekid svake komunikacije sa Srbijom dok ne povuče međunarodne naloge za hapšenje osoba s Kosova.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci ranije je izjavio da je pritvaranje Haradinaja samo na osnovu naloga za hapšenje iz Srbije neprihvatljivo i za osudu.

U poruci objavljenoj na Facebooku Thaci je napisao da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, čiji je jedan od komandanata bio i Haradinaj, ponosni što su se borili protiv diskriminatorskih i kriminalnih zakona režima Slobodana Miloševića.

‘Nepravedan i neprihvatljiv čin’

Dodao je kako je pravičnost te borbe potvrdila i kampanja zračnih napada NATO-a na ciljeve u Srbiji 1999. godine. Ministarstvo vanjskih poslova Kosova potvrdilo je da je Haradinaj priveden u Francuskoj, javio je ranije list Zeri. Na veb-sajtu tog lista navodi se da kosovsko ministarstvo radi na tome da Haradinaj bude uskoro pušten.

“Ministarstvo vanjskih poslova intenzivno radi na tom pitanju od 15 sati, kada je Haradinaj pritvoren. Hapšenje su izvele francuske vlasti na osnovu potjernice Srbije iz 2004. godine, što je za nas neprihvatljivo. Ministarstvo je uputilo verbalnu notu preko ambasade u Parizu, a ministar Hoxhaj lično se angažira, koristeći se svim diplomatskim kanalima da Haradinaj bude pušten što je prije moguće”, rekao je šef kabineta Envera Hoxhaja.

Alijansa za budućnost Kosova oglasila se povodom hapšenja Haradinaja, navodeći da je taj čin “nepravedan i neprihvatljiv”

Haradinaj je u junu 2015. godine uhapšen u Sloveniji, također po Interpolovoj potjernici Srbije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj