RASIZAM I KSENOFOBIJA U POLJSKOJ: Ubistvo mladića pokrenulo napade i na one koji samo liče na Arape

Ubistvo 21-godišnjeg Poljaka u novogodišnjoj noći u Elku pokrenulo je lavinu napada na muslimane i demoliranje ćevabdžinica širom Poljske, a desničarska ekstremistička Svepoljska omladina poziva aktiviste iz cele zemlje da u subotu dođu u taj grad na sjeveroistoku Poljske na demonstracije protiv «islamske agresije».

MOLOTOVLJEV KOKTEL

Prema dosadašnjim saznanjima istrage Danijela R. ubio je nožem kuhar restorana Princ Kebab, Tunižanin, u svađi zbog toga što je mladić ukrao dvije flaše coca-cole, a za saučesništvo je optužen i 41-godišnji Alžirac sa poljskim državljanstvom, dok su preostala dvojica zaposlenih u ćevabdžinici puštena kući bez optužbe.

Obojicu, iako nisu umiješani u ubistvo, mora u kući štititi poljska policija, pošto je u nedjelju masa od oko 300 žitelja Elka demolirala Princ Kebab, podmetnula požar u stanu vlasnika ćevabdžinice Alžirca, demolirala butik njegove djevojke, a počela je serija napada na muslimane i strance egzotičnijeg izgleda i ćevabdžinice širom Poljske.

U Vroclavu, na drugom kraju Poljske, nepoznati napadači porazbijali su sinoć prozore i ubacili Molotovljev koktel u bar Egipćanina koji već osam godina živi u Poljskoj, a prethodno je, prekjuče, demolirana ćevabdžinica jednog Kurda.

«Znam da svi kebab povezuju sa Arapima, ali ja sam iz Kurdistana i čak nikada nisam bio musliman.

Ipak, nemaju svi predrasude, imamo puno stalnih mušterija», kazao je za poljske medije nakon napada Serdar Derviš.

U Lublinu, na istoku Poljske, demolirana je ćevabdžinica u vlasništvu jednog Indijca.

Nakon nereda u Elku, kada se masa nakon demoliranja Princ Kebaba sukobila i sa policijom, uslijedila je i serija fizičkih napada na strance orijentalnog izgleda, za koje Poljaci vjeruju da mogu biti muslimani.

U Legnjici je prebijen jedan mladić iz Bangladeša, dok su u Ozorkovu 44-godišnjeg Pakistanca, koji je naveče u trafici kupovao cigarete, četvorica pijanih Poljaka napala i nemilosrdno šutala na zemlji, izbili su mu zube i nanijeli teže povrede glave i grudnog koša.

Poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak na upozorenja medija i nevladinih organizacija da rasistički napadi postaju već alarmantna svakodnevica u Poljskoj, izjavio je da su to samo pojedinačni izgredi.

NOVI PROZORI NA DEMOLIRANE ĆEVABDŽINICE
On je rekao da u Poljskoj ne uzima maha rasističko nasilje samo zahvaljujući tome što je nova poljska vlada odbila obavezu da Poljska primi oko 7.000 izbjeglica iz logora u Italiji i Grčkoj, i neće dopustiti da se u Poljskoj stvaraju muslimanske enklave kao na Zapadu.

Među Poljacima se nakon te serije napada na ćevabdžinice i orijentalne restorane brze hrane pokrenula, međutim, i solidarnost, i grupa Poljakinja u Vroclavu je počela da prikuplja novac da se postave novi prozori na demolirane ćevabdžinice.

«Rasisti i nacionalisti ne mogu da vršljaju po našim gradovima! Moramo, u slučaju takvih napada, pokazati da smo solidarni», kazala je za Gazetu viborču jedna od organizatorki akcije Joana Stanjčik.

«Prozore sam promijenio. Ne znam šta da kažem, ganut sam. Sve pare koje se prikupe poslaću za napuštenu djecu», kazao je Kurd Derviš.

«Imam veoma jak utisak da se dešava nešto jako zlo. Čekam reakciju države na te opasne pojave.

Raduje me inicijativa žitelja Vroclava koji se dogovaraju da iskažu podršku i odu na kebab kod Egipćanina», poručio je na Facebooku i gradonačelnik Vroclava Rafal Dutkjevič.

 

(Global CIR/Newsweek)

Objavljeno u:

Komentiraj