RUSKO MIJEŠANJE U NAŠE IZBORE NIJE NIŠTA NOVO! CIA: Rusija i SAD moraju popraviti odnose

Direktor američke Centralne obavještajne agencije John Brennan izjavio je da je od suštinske važnosti za globalnu stabilnost da SAD i Rusija poboljšaju odnose. On je rekao da se zalaže za to da se premosti trenutni period visokih tenzija u odnosima Rusije i SAD-a, prenosi agencija Tass.

Brennan je za američke medije ocijenio da, po njegovom mišljenju, ne postoje osnove za priču o novom hladnom ratu i dodao da se “stvarno nada da je tako”. “Stvarno se nadam, imajući u vidu nekoliko narednih godina, da će se odnosi između Moskve i Washingtona popraviti zato što je od ključne važnosti za globalnu stabilnost da SAD i Rusija imaju bolje odnose, apsolutno, i ja u potpunosti to podržavam”, naveo je Brennan.

On je ukazao na to da Rusija preduzima brojne akcije koje potkopavaju demokratske principe u mnogim zemljama. “Ono što se desilo na našim nedavnim izborima nije novo. Rusi se već godinama miješaju i pokušavaju manipulirati izborima u Evropi”, rekao je Brennan.

Nekoliko američkih obavještajnih agencija, među kojima su Federalni istražni biro (FBI) i CIA, ranije je optužilo Rusiju da stoji iza hakiranja e-mailova demokrata tokom predsjedničke kampanje u SAD-u, podsjeća agencija AP.

Kako se navodi, hakirane podatke o kandidatkinji demokrata Hillary Clinton tokom kampanje objavljivali su WikiLeaks i drugi portali, što je pomoglo kandidatu republikanaca Donaldu Trumpu da pobijedi na izborima. Brennan je ustvrdio da se Rusi koriste prilikom da korumpiraju političare. “Oni će finansirati partije i grupe koje podržavaju njihove ciljeve. Otuda postoji aktivna eksploatacija i manipulacija političkim procesima”, ocijenio je on.

AP podsjeća da je novoizabrani predsjednik Trump bacio sumnju na optužbe da Rusija stoji iza hakiranja Demokratskog nacionalnog komiteta. On je u srijedu izjavio da je pomjeren njegov sastanak s obavještajnim službama o miješanju Rusije u američke izbore, što su zvaničnici odlazeće administracije demantirali. Prethodno je Trump na Twitteru naveo da je veoma čudno što je sastanak odložen. “Možda im je potrebno više vremena za taj slučaj. Veoma čudno”, napisao je Trump.

Administracija odlazećeg predsjednika SAD-a Baracka Obame 29. decembra prošle godine donijela je nove sankcije protiv Rusije zbog navodnog hakiranja američkih političkih institucija. Te sankcije uključile su i protjerivanje 35 ruskih diplomata i njihovih porodica. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da neće protjerivati američke diplomate iz Rusije kao odgovor na “neprijateljske akcije odlazeće američke administracije”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj