U POSLJEDNJA TRI SATA: Izrael srušio 60 kuća i raselio 150 Palestinaca

“Rušenje palestinskih domova i zgrada u tzv. “Području C” ciljano je protiv najranjivijih zajednica i predstavlja uskraćivanje osnovnih ljudskih prava Palestincima, uključujući pravo na siguran život u svojim domovima i pravo na smještaj. Nažalost, čini se da se trend porasta u broju rušenja domova s kojim smo se suočili 2016. godine nastavlja i ove godine”, rekao je Hamdallah.

U protekla tri dana izraelske snage su raselile oko 150 Palestinaca, od kojih su polovina žene i djeca, uništivši najmanje 60 objekata, uključujući domove, u beduinskim zajednicama Bir al-Maskoob i Wadi Sneysel u blizini Istočnog Jeruzalema, Khirbet Tana istočno od Nablusa, te vodovodne i poljoprivredne objekte u Qalqiyi i Hebronu.

Khirbet Tana je u utorak bila na meti izraelskih snaga po peti put u 12 mjeseci.

“Rušenja su namjerno tempirana kako bi ugrozila stanovnike, koji su ostali bez skloništa u najhladnijim mjesecima godine”, rekao je Hamdallah.

Palestinsku vladu također je uznemirila izraelska namjera da uništi novoizgrađenu školu u Khirbet Tani po sedmi put od 2011. godine

Bir al-Maskoob i Wadi Sneysel su među 46 beduinskih zajednica koje izraelske vlasti žele na silu preseliti kako bi implementirale svoj plan “E1”, koji uključuje proširenje nelegalnog naselja Ma’ale Adumim gradnjom na hiljade dodatnih stambenih jedinica na području uz naselje.

Međunarodna zajednica, uključujući američku administraciju, snažno se protivi ovom planu i smatra ga “crvenom linijom”.

Izraelski plan prisilnog preseljenja 8.000 Beduina koji žive u ovim zajednicama predstavlja teško i flagrantno kršenje međunarodnog prava.

Prema informacijama Ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarne pomoći palestinskim okupiranim teritorijama (OCHA), Izrael je u 2016. godini srušio ili zaplijenio 1.089 palestinskih objekata širom Zapadne obale, uključujući Istočni Jeruzalem, raselivši tako 1.593 Palestinaca.

(Global CIR/Agencije)
Objavljeno u:

Komentiraj