RAT SAOPĆENJIMA! SDA: Nismo mi razvalili SDP, već je Komšić otcijepio dio partijske strukture; DF: Recite svom predsjedniku da ne šalje vojsku na obilježavanje 9. januara!

Sranka demokratske akcije (SDA) saopćila je jučer da u potpunosti odbacuje navode Željka Komšića „koji se odnose na njegovu subjektivnu i neutemeljenu procjenu koalicije SDA – DF – HDZBiH iz 2015″. U saopćenju SDA se navodi da je DF učestvovao u svim fazama pregovora o formiranju vlasti na osnovu rezultata Općih izbora 2014. i „ništa što je dogovoreno s HDZ-om BiH nije prošlo bez saglasnosti DF-a kao partnera u vlasti“.

– Što se tiče historijata koaliranja, SDA je kao ozbiljna i odgovorna stranka uvijek punu pažnju pridavala koalicionim odnosima, i nikada nije otežavala rad koalicija u kojima je bila. Probosansku koaliciju SDP i SDA iz 2010. nije rušila SDA, nego SDP-e u kojem je tada Željko Komšić bio prvi do lidera Zlatka Lagumdžije. Niti je SDA razvalila SDP-e, već je upravo Komšić otcijepio dio partijske strukture i biračkog tijela, da bi formirao DF – istaknuto je u saopćenju.

Dodaje se da ni koaliciju s DF nije razvalila SDA, „već neodgovorni dvojac ministara koji su u tom trenutku bili perjanice i stubovi DF-a“.

SDA navodi da je, nakon propasti koalicije, Željko Komšić dotad „ugledne“ članove Reufa Bajrovića i Emira Suljagića isključio iz stranke. No, izgleda da ni do danas nije shvatio koliko su štete njemu i DF-u nanijeli.

– Željko Komšić svoje unutarstranačke probleme, od debakla na općinskim izborima, do isključivanja članova na svim nivoima, kao na tekućoj traci, pokušava prebaciti na vanjske faktore. Pitamo se, da li Komšić zaista misli da je SDA na bilo koji način odgovorna za raspad DF-a, za podršku bivših vijećnika DF-a vlasti Fikreta Abdića u Velikoj Kladuši ili HDZBiH u Neumu? Na koji način je SDA odgovorna za činjenicu da je DF napustilo četvero poslanika u skupštini Kantona Sarajevo? Treba li SDA voditi računa o stranačkoj disciplini vijećnika DF u općinama – navodi SDA.

U saopćenju te stranke se dodaje da bi za „Komšića najbolje bilo da se temeljito posveti pospremanju vlastitog dvorišta, jer nakon svih isključenja, u DF još jedino nisu isključeni struja i plin“.

Odgovor DF-a dušebrižnicima iz SDA

Poštovani Bakire I. i  gospodo iz SDA,

Priznajemo da i nas ponekad uveseljava sve izraženije prisustvo humora u redovima SDA! Od svečanih otvaranja trotora, vrednovanja općine Centar, pa sve do brige za stanje komunalnih usluga u DF-u. Što jeste – jeste, da nije tužno, bilo bi urnebesno smiješno.

Plin, struju, pa i vodu koje često nema, odvoz smeća i sve ostale komunalne usluge, plaćali smo, a plaćaćemo i dalje, tako da vaši kadrovi u svim komunalnim preduzećima neće imati razloga da nam isključe, kako plin, tako i struju, a ni vodu.

Vama za informaciju, svakoga ko bude radio protivno utvrđenoj politici Demokratske fronte, izbacićemo iz stranke. Očekivati je da toga bude još. Plaćati račune za komunalne usluge, čak i kada su loše, kao i izbaciti iz stranke one koji ne slijede zvaničnu politiku iste, valjda je logično.

Usput, kada smo već kod komunalnih usluga, posebno struje, znači li vam nešto prezime Džananović? Ima veze sa SDA, strujom i hapšenjem! A i dalje je vaš član! A kada govorimo o plinu, znate li kolika je cijena kubnog metra istog? Tolika da je narod ne može plaćati, a zimi se mora grijati, pa onda loži sve i svašta do čega moze da dođe, pa je onda zrak u svim gradovima gdje vlada SDA enormno zagađen. Onda jedan od vaših premijera, baš na katolički Božić, uvede sistem “par – nepar”, pa nakon što prođe Božić isti ukine, itd., itd.

To što vam gotovo sve probosanske stranke okreću leđa, a vi i dalje tvrdite kako jedino vi valjate i kako je jedino vaša politika ispravna, posebna je tema i možemo o tome, ozbiljno, kada vas mine želja za humorom.

Ako nam je dopušteno gospodo iz SDA, dajemo sebi za pravo da vam uputimo i jedan krajnje ozbiljan savjet – recite svom predsjedniku koji je istovremeno i član Predsjedništva BiH, da niti jedna jedinica Oružanih snaga BiH, misli se i na vojni  orkestar kao jedinicu, a pogotovo ne cijeli puk OS BiH, ne može biti upotrebljena ili angažovana bez odluke Predsjedništva BiH na bilo kojem zadatku, uključujući i učesće na proslavi tzv. Dana RS-a! Takvu odluku ne može donijeti ministrica odbrane! Desi li se suprotno, gospodo iz SDA, imaćemo stanje koje se u svakoj zemlji zove “pobuna u oružanim snagama”, nepoštivanje lanca komande i vrhovnog komandanta. A za tako nešto uvijek slijede ozbiljne sankcije. Čak se smjena kadrova koji su učestvovali u donošenju ovakvih odluke može smatrati kao potpuno normalna i logična.

Ako nam nećete zamjeriti i ozbiljno se naljutiti na nas (a ako nam i zamjerite i naljutite se, baš nas briga) nekako nam se čini da je ovo daleko ozbiljnije pitanje od  bavljenja stanjem komunalnih usluga u DF-u.

S poštovanjem,

Članovi DF-a koji plaćaju struju, vodu, plin, odvoz smeća, itd., a i vole ovu zemlju!

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj