BUNKER JE UVIJEK PUN: Replika Hitlerovog posljednjeg utočišta privlači turiste iz cijelog svijeta

Šta raditi sa zgradama koje su na bilo koji način povezane sa Adolfom Hitlerom? U Austriji ih ruše, ali u Njemačkoj imaju bolje rješenje – prave njihove kopije.  Poslije decenija rasprava, austrijska Vlada namjerava da zgradu u kojoj je Hitler rođen ili sruši ili drastično izmijeni, kako ne bi postala hram neonacista. 

Iako je u Berlinu većina zgrada koje podsjećaju na nacizam davno srušena, jedna kompanija je napravila kopiju jedne od najznačajnijih – Hitlerovog bunkera.  Novi bunker je napravljen otprilike 1,5 kilometar od originala, a po riječima predstavnika te firme cilj je da se turistima prikaže istorija grada.

Promocija je počela sa nekoliko tura novinara, a od tada je bunker pun i prima do 30 posjetilaca koji plaćaju 12 eura.  Ovo je samo jedan od primjera da Hitler dobro prodaje proizvode, mada je po riječima profesorice Stefanie Endlich, «to oživljavanje nacionalsocijalizma malo uznemirujuće».

U komšiluku je, pak, postavljena izložba «Topografija terora», koja na mračan način pokazuje uspon nacista, i u koju je ulaz besplatan.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj