DOŠAO I BIVŠI MINISTAR! ‘Hrvatska pravoslavna crkva’ održala prvi javni skup nakon propasti NDH, žestokom retorikom prednjačio bivši voditelj na Z1

Predstavnici nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve u petak su točno u podne u blizini pravoslavne crkve Sv. Preobraženja Gospodnjeg održali javni obred “Veliko posvećivanje vode povodom blagdana Bogojavljenja”, odosno Sveta tri kralja.

Ceremoniji je prisustvovao i Mijo Crnoja, bivši ministar branitelja u Vladi Tihomira Oreškovića, koji je tu funkciju obnašao samo šest dana. Podsjetimo, nakon što je u javnost procurilo da je kao boravište naveo baraku u Samoboru, izgrađenu na zemljištu koje je jeftino dobio kao branitelj, a zapravo je živio u Podsusedu, dao je ostavku. Prozivalo ga se i za utaju poreza, kao i za fizičko nasilje.

– Došao sam dati podršku Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi – kratko je izjavio te nakon ceremonije s društvom otišao na kavu.

Na molitvi koju je predvodio arhiepiskop Aleksandar okupilo se 30-ak građana, mahom članova kontroverzne udruge Projekt Velebit, koja je i organizirala ovu ceremoniju, a sve je nadziralo desetak pripadnika interventne i redovne policije koji su sve snimali kamerom.

Obred se održao na javnom mjestu prvi put nakon 72 godine, a žestokom retorikom najavio ga je Marko Jurič, novinar koji je zbog veličanja ustaštva izbačen s televizije Z1.

– Hrvatsku pravoslavnu crkvu zabranili su komunistički kriminalci! Sramota je da moramo obrede održavati ovako, na ulici. Tražimo od države da nas prizna i da nam da prostor. U suprotnom ćemo se svako malo ovako okupljati. U Hrvatskoj se 16.700 osoba izjasnilo pravoslavcima, što znači da je to druga vjera u Hrvatskoj. Zar zato ova crkva ne zaslužuje priznanje? Hrvatska jest država, ali nije suverena i zato nas je u Projektu Velebit sve više. I dosta nam je opravdavanja jesmo li ustaše ili nismo! Takvima treba otvoreno reći: “Odj…te !” – uzvikivao je Jurič.

Na skupu je bila i Zorica Gregurić iz Koordinacija udruga branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata.

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Doista je sramotan odnos mnogih prema hrvatskom pravoslavlju, posebna je priča srpsko pravoslavlje…

    Reply

Komentiraj