OSNIVAČ FACEBOOKA: Mark Zuckerberg ulazi u politiku?

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg objavio je svoj novi cilj za 2017. godinu, koji je dodatno pojačao špekulacije o njegovom mogućem političkom angažmanu. Zuckerberg je poznat po tome što svake godine pred sebe stavlja nove izazove, a sada je najavio da želi da obiđe sve američke savezne države i upozna njihove ljude.

– U nekim od država sam već proveo značajan period vremena, ali treba da obiđem bar još tridesetak kako bih zatvorio krug. Nakon burne 2016. godine, nadam se da ću imati priliku da popričam sa tim ljudima, pitam ih kako žive, rade, zarađuju, kao i šta misle o budućnosti – napisao je Zuckerberg na Facebooku.

Osnivač društvene mreže je istakao da se “SAD nalaze na historijskom raskrsnici”.

– Decenijama su nas tehnologija i globalizacija činile produktivnijim i povezanijim. To nam je donijelo koristi, ali je mnogim ljudima učinilo život težim. Također, doprinijelo je najvećem osjećaju podijeljenosti koji sam u svom životu vidio. Moramo da pronađemo način da promijenimo pravila igre, kako bi ona funkcionirala za svakoga – naveo je Zuckreberg.

Britanski “Telegraph” javlja da je nakon ovakvih objava nemoguće izbijeći pomisao da ovaj Zuckerbergov govor podsjeća na politički, te da filantrop i tehnološki gigant planira da u jednom momentu upliva u političke vode.

Prošlog je mjeseca “Bloomberg” objavio da je osnivaču Facebooka dozvoljeno da radi dvije godine u američkoj Vladi, a da ne izgubi vlasničku kontrolu nad društvenom mrežom.

screenshot-15

Erskine Bowles, nekadašnji šef kabineta Billa Clintona, a danas član upravnog odbora Facebooka izjavio je da bi izgledalo poprilično neodgovorno da Zuckerberg uđe u politiku dok kontroliše Facebook.

Mark Andersen, jedan od najistaknutijih investitora kompanije Facebook poručio je Zuckerbergu da “mora da pronađe način da se upusti u posao u Vladi, a da ne izazove strah kod dioničara kompanije”.

Ono što podgrijava sumnje da se Zuckerberg sprema za politiku jeste i njegova izjava koju je dao za katolički Božić, kada je rekao da “smatra da je religija veoma važna”, te da “više nije ateista”. Imajući u vidu da je ateizam jedan od posljednjih tabua američke politike, koji glasači ne praštaju tek tako, Zuckerbergovo okretanje Bogu i nije tako iznenadno.

Prema Gallupovom istraživanju iz 2012. godine, svega 54% američkih glasača reklo je da bi glasalo za ateistu.

screenshot-17

Pored toga, Zuckerberg je poput pravog političkog kandidata putovao svijetom, sastao se sa brojnim svjetskim liderima, uključujući nekadašnjeg premijera Velike Britanije Davida Camerona 2010. godine, kao i kineskog predsjednika Xi Jinpinga 2015. godine.

U augustu prošle godine bio je gost pape Franje u Vatikanu, gdje su razgovarali o utjecaju tehnologija na smanjenje siromaštva širom planete, kao i na “poruke širenja nade”. Njegov pravi politički potez dogodio se osnivanjem “Fwd.us”, lobističke grupe koja se zalaže za reformu Zakona o imigraciji.

Ispred koje političke partije bi se Zuckerberg kandiranje je pitanje koje je otvoreno za debatu. U biračkom spisku Zuckerberg se registrirao bez naznake o partijskoj pripadnosti, piše “Wall Street Journal”, a 2013. je javno odbio da podrži bilo koju političku opciju. Kada su ga pitali da li je demokrata ili republikanac, odgovorio je:- Ja sam pristalica ekonomije znanja.

Nebrojeno puta se družio sa Barackom Obamom, ali je ujedno 2013. organizovao večeru na kojoj su se prikupljala sredstva za političku kampanju republikanca Chrisa Christija, guvernera New Jerseya. Od tada je 11 puta donirao novac demokratama, a sedam puta republikancima, pokazuju podaci Centra za odgovornu politiku.

U protekloj predsjedničkoj kampanji negirao je da je Facebook imao bilo kakvog utjecaja na rezultate kandidata. Ipak, teško je povjerovati da, u dobu ekspanzije interneta i njegovog enormnog utjecaja na politiku, pionir društvenih mreža i čovjek sa 83 miliona pratilaca na Facebooku ne bi imao značajnu prednost u odnosu na bilo kojeg političkog protivnika.

Svi Zuckerbergovi izazovi

2017: Obići sve savezne države SAD

2016: Pretrčati 365 milja, i dizajnirati sistem vještačke inteligencije koji će mu olakšati obavljanje kućnih poslova

2015: Svake sedmice pročitati novu knjigu

2014: Napisati jednu ljubaznu poruku zahvalnosti svakog dana

2013: Svakoga dana, upoznati novu osobu van Facebooka

2012: Programirati svakog dana

2011: Jedi samo životinje koje sam ubiješ

2010: Naučiti mandarinski

2009: Nositi kravatu na posao svakog dana

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj