USKORO PRODAJA BH TELECOMA? Zabilježen pad vrijednosti državnog udjela u 2016. za čak 250 miliona KM, a to će se nastaviti zbog grešaka uprave kompanije!

Na nedavno održanoj sjednici Kolegija SDA pale su teške optužbe između federalnog premijera Fadila Novalića i direktora BH Telecoma Mirsada Zaimovića o lošem poslovanju ove nekada najprofitabilnije državne kompanije, piše bh. novinska agencija Patria.

Naime, Vlada FBiH bez znanja direktora BH Telecoma uradila je svoj izvještaj o poslovanju ove kompanije u kojem je izneseno da su u prošloj godini zabilježeni najlošiji poslovni rezultati od 2010. godine. Prema Planu Uprave za 2017. godine predviđa se dalje pogoršavanje poslovanja te je Vlada dala nalog Skupštini da odbije plan kao neprihvatljiv. – Planirana dobit za 2016. uključuje knjigovodstvene manipulacije sa otpisom obaveza i zapravo je manja za skoro 30 miliona KM u odnosu na 2015. godinu – navodi se.

Vlada u svom izvještaju tvrdi da je zabilježen pad vrijednosti udjela Vlade u 2016. za čak 250 miliona KM, a to će se nastaviti ukoliko Uprava nastavi loše upravljati BH Telecomom. Novalićeva Vlada izdvajanja od 11 miliona KM u marketinške svrhe nazvala je zloupotrebom te su tim sredstvima „finansirane kampanje protiv Vlade FBiH, Vlade KS, predsjednika BiH, kroz koproduciranje i sponzorstva političkih emisija koje nanose štetu ugledu vlasnika BH Telecoma, aktivnostima na provedbi Reformske agende što poprima dimenzije diplomatskog skandala“.

U istom izvještaju spočitava se i utrošak više od 100 miliona za nabavke koje se dogovaraju kroz pregovaračke postupke. Istaknuto je da je sam postupak netransparentan i troškovno upitan.

Novalićevoj Vladi posebno je zasmetalo što Uprava BH Telecoma odbija saradnju sa strateškim partnerima koje je Vlada delegirala. – BH Telecom ima vrlo lošu poziciju u odnosu na konkurenciju, jako nizak nivo produktivnosti u odnosu na prosjek u Jugoistočnoj Evropi.

Mirsad Zaimović, direktor Bh Telecoma/Foto: Agencije

Vlada u svom izvještaju tvrdi da su finansijski izvještaji BH Telecoma predmet „klasičnih knjigovodstvenih manipulacija sa vrijednošću zaliha, investicija, nabavkama.“ Dalje se tvrdi da BH Telecom finansira negativne kampanje protiv Vlade te to nazivaju orkestriranim napadima te se navodi da u 2017. godini sve ove aktivnosti trebaju biti izmijenjene.

– U emisijama koje su sponzorisane i koproducirane od strane BH Telecoma u vrlo negativnom i neprimjerenom kontekstu i eksplicitnom sadržaju vrijeđaju se i ismijavaju, između ostalih član Predsjedništva, premijer FBiH, ministri, premijer KS. Finansiranje političkih emisija koje kreiraju negativan imidž ne samo vlasnika ni na koji način ne doprinosi poslovanju BH Telecoma, niti stvaranju pozitivnog imidža.

Kako otkrivaju izvori Patrije, ovakav izvještaj Vlade FBiH je temelj za prodaju BH Telecoma, a čemu se Zaimović javno protivi što stranci koja ga je i imenoavla na čelo BH Telecoma ne odgovara jer se Vlada obavezala i spram MMF-a na privatizaciju ovog sektora.

 

 

(Global CIR/Patria)

Komentiraj