ZAJEDNIČKA PLATFORMA: Albanske stranke u Makedoniji postigle dogovor za učešće u Vladi

Predstavnici albanskih političkih stranaka u Makedoniji – Demokratske unije za integraciju /DUI/, “Besa” i Alijanse za Albance, usvojili su danas zajedničku platformu albanskih parlamentarnih partija u Makedoniji, kao osnov u pregovorima za formiranje nove makedonske vlade.

Platforma se sastoji od sedam tačaka koje se odnose na ravnopravnost predviđenu Ohridskim sporazumom i Ustavom, ravnomjeran ekonomski i regionalni razvoj, jačanje vladavine prava, stvaranje povjerenja u međuetničkim odnosima, rješavanje spora u vezi sa nazivom Makedonija, izgradnju dobrosusjedskih odnosa i brzu integraciju u EU i NATO.

Kada je riječ o ravnopravnosti, albanske stranke traže pravilnu primjenu principa multietničnosti u Ustavu, podržavanje svake ustavne inicijative koja će jačati nacionalnu ravnopravnost za albansko stanovništvo, te upotrebu albanskog jezika na svim nivoima vlasti.

“Ustav Makedonije treba da utvrdi da su makedonski jezik i njegovo ćirilično pismo i albanski jezik sa njegovim pismom zvanični jezici u Makedoniji”, navedeno je u platformi.

Traži se i da novi sastav Sobranja usvoji Rezoluciju kojom se osuđuje genocid nad albanskim narodom u Makedoniji u periodu od 1912. do 1956. godine.

Albanci traže od Sobranja da usvoji zajedničku i obavezujuću rezoluciju kojom će se vlada aktivno uključiti u rješavanje spora o nazivu Makedonije, te da u radne grupe za direktne pregovore sa Grčkom budu uključeni i njihovi predstavnici.

Usvajanje zajedničke platforme Albanaca uslijedilo je nakon razgovora koje su lideri DUI-ja Ali Ahmeti, stranke “Besa” Bilal Kasami i Alijanse za Albance Zijadin Sela imali sa premijerom Albanije Edijem Ramom i predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Na parlamentarnim izborima održanim u Makedoniji 11. decembra, VMRO-DPMNE osvojila je 51 mandat, SDSM 49, DUI 10 mandata, stanka “Besa” pet, Alijansa za Albance tri i Demokratska partija Albanaca dva poslanička mjesta u Sobranju koje čini 120 poslanika.

Formiranje nove makedonske vlade isključivo zavisi od albanskih političkih faktora, jer bez njih nijedna stranka iz makedonskog političkog korpusa ne može da obezbijedi većinu od 61 poslanika u Sobranju.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov obavezan je da najkasnije do ponedjeljka, 9. januara, uruči mandat za formiranje nove vlade.

Makedonija se više od dvije i po godine nalazi u dubokoj političkoj krizi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj