BREXIT PODIJELIO BRITANIJU! Sturgeon: Neprihvatljivo je da Škotska nije upućena u plan Brexita!

Škotska ministrica Nicola Sturgeon rekla je u nedjelju da zna vrlo malo o britanskim rokovima za izlazak iz Europske unije što je nazvala “neprihvatljivom” situacijom šest mjeseci nakon što su birači u Velikoj Britaniji glasali za Brexit.

Predsjednica Škotske nacionalne stranke (SNP), Sturgeon je prije referenduma vodila kampanju za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u EU i škotski su se birači izjasnili za ostanak u EU, kao i sjeverna Irska, dok su Engleska i Wales glasali za izlazak. Sturgeon je za BBC rekla da bi se britanska vlada u pregovorima s Bruxellesom trebala postaviti tako da postigne kompromis sa Škotskom i pridobije je, umjesto da se fokusira na migracijsko pitanje.

“Nemojte zanemariti Škotsku”

“Nemojte zanemariti Škotsku”, rekla je Sturgeon. “Čini mi se da o ciljevima (vlade) u pregovorima danas ne znam ništa više nego što sam znala prije šest mjeseci, a k tomu mislim i to još više zabrinjava, da ni vlada ne zna o svojim pregovaračkim ciljevima ništa više nego što je znala prije”, rekla je Sturgeon.

Britanska premijera Theresa May obećala je da će do kraja ožujka aktivirati članak 50 Lisabonskog ugovora čime formalno počinje procedura razdruživanja od EU-a, no do sada je malo otkrila o tome kakav dogovor želi. U novogodišnjoj poruci istaknula je da Britanci, unatoč podjelama, dijele želju da žive u jačoj, pravednijoj i sigurnijoj zemlji i obećala nastojati osigurati da Brexit bude povoljan za sve Britance, a ne samo one koji su glasali za napuštanje EU-a.

Theresa May: Nisam bila smušena oko

Britanska premijerka Theresa May u nedjelju je kazala da će predočiti strategiju Brexita tijekom nadolazećih tjedana, odbacujući tvrdnje da je u potrazi za, kako je rekla, pravim odnosom s Europskom unijom, djelovala “smušeno”.

May se do sada nije obazirala na sve glasnije pozive poslovnih ljudi, zastupnika i oporbenih čelnika da im objelodani detalje svoje strategije o napuštanju Europske unije, nudeći gotovo ništa osim obećanja da će ispregovarati najbolji mogući sporazum o razdruživanju.

Ponovila je da je jedno od ključnih pitanja na obje strane EU rasprave – da li će zauzdavanje imigracije u Veliku Britaniju biti veći prioritet od pristupa  jedinstvenom europskom tržištu – nije “dvojčani izbor”, dodajuću da Britanija neće zadržati “komadiće” europskog članstva.

“Uoči pokretanja članka 50, u narednih nekoliko tjedana ću objelodaniti više detalja o strategiji izlaska iz EU-a. Ono što želim reći da je pogrešno misliti da moramo izabrati da li imati kontrolu nad imigracijom ili dobar trgovinski sporazum”, kazala je May.

Europski dužnosnici tvrde da Velika Britanija ne može imati pristup jedinstvenom tržištu s oko 500 milijuna potrošača bez da prihvati načelo slobodnog kretanja ljudi.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj