EPILOG NAPADA U JERUSALEMU: Petero mrtvih, napadač 28-godišnji Palestinac

Najmanje pet mrtvih epilog je današnjeg napada kamionom koji se dogodio u poslijepodnevnim satima u južnom dijelu Jerusalema.

Kada je kamion u pješačkoj zoni pokosio grupu pješaka odnosno vojnika, pet osoba je poginulo, uključujući četiri Izraelca i navodnog napadača za kojeg se vjeruje da je Palestinac. Glasnogovornica izraelske vojske Luba Samri potvrdila je da se napad desio u naselju Armon Hanatziv. Palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo je kako je Palestinac upucan i ubijen. Palestinska novinska agencija Ma’an identifikovala je Palestinca kao 28-godišnjeg stanovnika Jerusalema Fadija Ahmad Hamdan al-Qunbara.

Vojska Izraela saopćila je kako su u napadu ubijena tri kadeta i jedan oficir, dok je 17 drugih vojnika povrijeđeno. Na mjesto događaja stigao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu koji je osudio napad uporedivši ga sa onim koji su se, također kamionom, dogodili i Njemačkoj (Berlin) i Francuskoj (Nica). – Prema svim informacijama, vjerujemo da je napadač podržavao DAIŠ, rekao je Netanyahu.

Prema njegovim riječima, današnji napad može se dovesti u vezi sa drugim, sličnim napadima.

– Napad koji se dogodio u Jerusalemu i napadi koji su se dešavali proteklih mjeseci dio su istog obrasca inspirisanom DAIŠ-em, prvi smo to vidjeli u Francuskoj, potom u Njemačkoj, a sada i u Jerusalemu. Borit ćemo se protiv ove kuge i to ćemo raditi zajedno, poručio je izraelski premijer, prenosi Oslobođenje.ba.

Zanimljivo je kako teroristička organizacija DAIŠ nikada nije napala Izrael, čak su se pojavljivali i medijski natpisi kako ova ekstremistička organizacija uživa i određenu podršku režima u Tel Avivu. Sve u svemu, medijima nije promakla i činjenica da se napad dešava i u trenutku velike političke krize zbog korupcijskog skandala koji se veže uz izraelskog premijera.

Ehud  Barak pozvao Netanyahua da podnese ostavku

Izraelski list “Haaretz” javio je kako je Barak putem društvene mreže Twitter nakon što su se pojavili glasovni zapisi o tome da je Netanyahu imao veze sa korupcijom, izrazio svoje mišljenje o novonastaloj situaciji.

Ovo je šokantna situacija. Nije moguće da Bibi (Netanyahu) nastavi obavljati funkciju premijera“, napisao je Barak.

Izraelski medij je naveo kako su snimci koji su se pojavili dali nove dokaze u vezi sa povezanošću izraelskog premijera i korupcije.

Prema vijesti pomenutog medija Netanyahu vodi razgovor sa poslovnim čovjekom koji traži određene privilegije. Haaretz je i ranije isticao kako je Netanyahu primio poklone i druge vrste mita u visini nekoliko stotina hiljada dolara i da je do ispitivanja došlo zbog izjava američkog biznismena Ronalda Laudera.

Netanyahua je policija u Izraelu u četvrtak ispitala po drugi put.

Ranije je iz policije saopšteno da je “izraelska policija ispitala premijera Benjamina Netanyahua zbog sumnje da je primio poklone od biznismena“. U saopštenju je istaknuto kako je ispitivanje trajalo tri sata i da ne mogu dati više informacija.

Televizija Kanal 2 navela je kako su razlog ispitivanja tvrdnje da je Netanyahu primio mito od dva biznismena, od kojih je jedan Izraelac, a drugi je strani državljanin.

Izraelsko tužilaštvo je u novebru donijelo odluku o pokretanju postupka zbog navoda o mitu i korupciji poznatog pod nazivom ”“skandal podmornica“, a u kojem je bilo pominjano i ime izraelskog premijera.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj