ZBOG HAPŠENJA HARADINAJA: U Dečanima zapaljena zastava Francuske!

Nekoliko građana Dečana zapalilo je zastavu Francuske zbog hapšenja lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, rođenog u toj opštini, javio je portal “Gazetaekspres”.

Haradinaja, bivšeg lidera Oslobodilačke vojske Kosova i bivšeg premijera Kosova, uhapsile su u srijedu francuske vlasti. Zapalili zastavu Francuske zbog hapšenja Haradinaja “U znak nezadovoljstva zbog hapšenja Ramuša Haradinaja palimo francusku zastavu”, napisao je jedan od građana koji je portalu dostavio videosnimak tog čina.

Ramuš Haradinaj uhapšen je po potjernici iz 2006. godine zbog sumnji da je tokom 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i nealbancima. Nadležni sud u Francuskoj odlučio je u četvrtak da Haradinaja zadrži u pritvoru dok Srbija ne dostavi zahtjev za ekstradiciju.

Haradinaj je već jednom prilikom, 2015. godine bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, ali je poslije nekoliko dana oslobođen. Potjernicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine 1998. i 1999, u vrijeme kada je bio jedan od komandanata OVK. Njemu je suđeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj