DESETLJEĆE NA VLASTI: Gruevskom novi mandat za sastav vlade, trebat će mu podrška albanskih stranaka!

Makedonski predsjednik Đorge Ivanov rekao je u ponedjeljak da će zatražiti od Nikole Gruevskog, čelnika konzervativne stranke VMRO-DPMNE, da oformi novu vladu. Gruevski, 46-godišnjak koji vodi Makedoniju već gotovo jedno desetljeće, sada ima 20 dana da u parlamentu dobije podršku za svoj novi kabinet.

VMRO-DPMNE je na izborima koji su se održali 11. decembra osvojio 51 od 120 zastupničkih mjesta, dok su Socijaldemokrati osvojili njih 49. Gruevski će stoga za stvaranje koalicije trebati podršku etnički albanskih stranaka.

Albanski glasači su se na izborima po prvi put od međuetničkih sukoba iz 2001. okrenuli Socijaldemokratima. Čini se da su etnički faktori imali manju ulogu na izborima, čime su umanjene i opasnosti od nacionalističkih trzavica koje su pogađale tu državu u prošlosti. Albanci čine trećinu od oko 2,1 miliona stanovnika Makedonije.

Albanska stranka DUI, koja je bila u prethodnoj koalicijskoj vladi s Gruevskim, osvojila je 10 mjesta u parlamentu, upola manje nego na prošlim izborima. Nova, protusistemska albanska stranka Besa je osvojila 5, Demokratska stranka Albanaca 2, a Savez za Albance 3 zastupnička mjesta.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj